Γλυκά και εύκολα στη μεταφορά (άρα ιδανικά για σνακ!), τα ντοματίνια προσθέτουν πολλά περισσότερα από χρώμα στη σαλάτα σας. Αν και τεχνικά μιλώντας είναι ένα φρούτο, διατροφικά τα ντοματίνια μοιάζουν περισσότερο με ένα λαχανικό. Αυτό σημαίνει ότι έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και είναι πλούσια σε διάφορα θρεπτικά συστατικά που είναι ωφέλιμα για την υγεία σας. Πιο συγκεκριμένα τα ντοματίνια είναι χαμηλά σε λιπαρά, πλούσια σε φυτικές ίνες και μια χαμηλής θερμιδικής αξίας πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών, και φυσικά λυκοπένιου.
Όταν προσπαθείτε να χάσετε βάρος, το κλειδί είναι να τρώτε τρόφιμα που σας κρατούν χορτάτους χωρίς να σας προσθέτουν πάρα πολλές θερμίδες. Τα ντοματίνια ταιριάζουν τέλεια σε αυτή τη λογική. 6-8 ντοματίνια, που είναι περίπου ένα φλιτζάνι, έχουν λιγότερο από 20 θερμίδες.
Εκτός από χαμηλά σε θερμίδες, τα κόκκινα λαχανικά συνεπώς και τα ντοματίνια, είναι επίσης μια καλή πηγή ινών με 2 γραμμάρια ανά μια μερίδα περίπου 1 φλιτζάνι. Σύμφωνα με μελέτες, η ενσωμάτωση ινών στη διατροφή μας μπορεί να συμβάλει στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος. Μια μερίδα ντοματίνια μπορεί να σας κρατήσει χορτάτο για μια μιάμιση ώρα, βοηθώντας σας να τρώτε λιγότερο καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας.
6 με 8 ντοματίνια έχουν σχεδόν όσο κάλιο έχει μια μικρή μπανάνα. Η κατανάλωση περισσότερων τροφών πλούσιων σε κάλιο μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε την αρτηριακή σας πίεση. Μια υψηλή πρόσληψη καλίου αυξάνει την ικανότητα του οργανισμού σας να αποβάλλει νάτριο, συμβάλλοντας στη βελτίωση της ισορροπίας υγρών και μειώνοντας την πίεση στις αρτηρίες σας. Οι ενήλικες χρειάζονται 4.700 χιλιοστόγραμμα καλίου την ημέρα, και τα ντοματίνια μπορούν να σας βοηθήσουν να καλύψετε σχεδόν το 10 τοις εκατό των ημερήσιων αναγκών σας.
Η προστασία του σώματός σας από τοξικές ουσίες που προκαλούν βλάβη στα κύτταρα σας μπορεί να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο πολλών χρόνιων ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων και του καρκίνου. Τα ντοματίνια περιέχουν μερικές θρεπτικές ουσίες που προσφέρουν τέτοια προστασία, όπως η βιταμίνη C, το λυκοπένιο και το βήτα καροτένιο, τα οποία είναι γνωστά ως αντιοξειδωτικά. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά τα συναντούμε και στη ντομάτα αλλά σε χαμηλότερη περιεκτικότητα, συνεπώς προτείνουμε και προτιμούμε τα ντοματίνια!
Το λυκοπένιο, συγκεκριμένα, συνδέεται με τη μείωση εμφάνισης συγκεκριμένων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του προστάτη, του πνεύμονα και του στομάχου. Τα ντοματίνια είναι μια από τις καλύτερες πηγές λυκοπενίου. Για να απορροφήσετε όσο το δυνατόν περισσότερο λυκοπένιο από τα ντοματίνια σας, καταναλώστε τα σε συνδυασμό με λίγα καλά λιπαρά, όπως το αγαπημένο σας ντρέσινγκ ή σοτάρετε τα σε λίγο ελαιόλαδο.
Τέλος, είναι πλούσια σε βιταμίνες A και C, αν και το μαγείρεμα καταστρέφει μεγάλο μέρος της βιταμίνης C. Συνιστούμε λοιπόν να προσπαθείτε να τρώτε με ισορροπία μαγειρεμένα αλλά και ωμά ντοματίνια.