Οι καρποί του ιπποφαούς αποτελούν το πιο σημαντικό τμήμα του φυτού, που αποτελεί κομμάτι του γένους που ονομαζόταν στα λατινικά Hippophae.
Το πιο συχνά χρησιμοποιούμενο είδος από τα επτά του γένους είναι το Hippophae rhamnoides, το οποίο είναι φυλλοβόλος θάμνος και βρίσκεται σε όλη την Ευρώπη, τη Μογγολία και σε μέρη της Κίνας. Τα κλαδιά του είναι δύσκαμπτα και ακανθώδη, ενώ τα φύλλα του έχουν μακρύ, λεπτό, ασημένιο χρώμα. Οι καρποί, όμως, του ιπποφαούς είναι μικροί, χρώματος πορτοκαλί και υπάρχουν μόνο στα θηλυκά φυτά.
Αυτοί οι καρποί θεωρούνται– superfoods – λόγω της απίστευτης συγκέντρωσης που υπάρχει σε αυτούς από θρεπτικά συστατικά, μέταλλα, βιταμίνες, αντιοξειδωτικά και οργανικά οξέα, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονοειδών, των φαινολικών συστατικών, των αμινοξέων και των καροτενοειδών.
Αυτή η ευρεία ποικιλία από θρεπτικά στοιχεία είναι που έχει κάνει και το ιπποφαές εξαιρετικά ευέλικτο στη θεραπεία διάφορων προβλημάτων υγείας και ασθενειών.
Το ιπποφαές το βρίσκουμε σε πολλές μορφές και ποιότητες. Μπορούμε να το βρούμε σε συμπληρώματα διατροφής με τη μορφή κάψουλας, σε έλαιο, σε αποξηραμένη μορφή, σε σκόνη, σε αφεψήματα, σε χυμούς, σε κρασιά ή λικέρ ακόμα και σε προϊόντα ομορφιάς.
Ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να λαμβάνουμε το ιπποφαές και η δοσολογία του εξαρτάται από παράγοντες όπως είναι ηλικία και η υγεία, αλλά και οι ιδιαίτερες καταστάσεις κάθε ατόμου.
Μπορούμε να πίνουμε το ιπποφαές σαν αφέψημα ή έγχυμα δύο με τρεις φορές την ημέρα ή να παίρνουμε μια κάψουλα την ημέρα.
Όπως είναι σε αποξηραμένη μορφή το ιπποφαές μπορεί να καταναλωθεί σκέτο ή αν το προσθέσουμε σε μούσλι, γιαούρτι, γλυκά, αρτοσκευάσματα ή μαρμελάδες.
2 Comments
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?