Ακούμε όλο και περισσότερο για το κινόα και την υψηλή του θρεπτική αξία αλλά τι ακριβώς είναι;
Tο κινόα είναι ένα φυτό με σπόρους σε διάφορα χρώματα και προέρχεται από τη Νότια Αμερική. Αποτελούσε μέρος της διατροφής των Ίνκας μαζί με το καλαμπόκι και τη πατάτα.
O λόγος που γίνεται όλο και πιο δημοφιλές είναι γιατί ενώ είναι στην ουσία σπόρος χρησιμοποιείται σαν άμυλο ( ψευδό-δημητριακό) όπως το κους-κους και το καστανό ρύζι και παρέχει στον οργανισμό πολλά διατροφικά οφέλη.
Συγκεκριμένα:
- Περιέχει απαραίτητα αμινοξέα
- Δεν περιέχει γλουτένη
- Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυλλικού οξέος
- Έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη
- Είναι πλούσιο σε μαγνήσιο
Η Κινόα είναι μια εξαιρετική τροφή για παιδιά και ηλικιωμένους. Έχει χαρακτηριστεί ως ένα από τα πιο υγιεινά δημητριακά με μεγάλη θρεπτική αξία και βρίσκεται ψηλά στην κατηγορία των super foods. Έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα και αλάτι, υψηλή περιεκτικότητα σε εδώδιμες ίνες, αποτελεί πηγή πρωτεϊνών και έχει χαμηλά κορεσμένα λιπαρά.
Πως μαγειρεύεται;
Μπορεί να ενταχθεί στη καθημερινή διατροφή με διαφόρους τρόπους. Όπως:
- να μαγειρευτεί σαν ρύζι
- να αποτελέσει πρωινό (βρασμένο με γάλα , μέλι και κανέλα)
- να χρησιμοποιηθεί το αλεύρι του σε μπισκότα, κείκ και πΊτες
- να μπει σε διάφορες σούπες
- να προστεθεί σε σαλάτες
- να συνδυαστεί με όσπρια
Οδηγίες χρήσης: Είναι μια εξαιρετική πρόταση για ένα γευστικό και υγιεινό πρωινό.
Διατροφική αξία 100gr: / 350 kcal