Ο κουκουναρόσπορος προέρχεται από τα κουκουνάρια των πεύκων και είναι λίγο μικρότερος από τον κόκκο του ρυζιού.
Ιδιότητες: Το κουκουνάρι αποτελείται από 50% λίπος, 30% πρωτεϊνη και 11% υδατάνθρακες. Το υπόλοιπο αποτελείται από νερό, ανόργανα άλατα και βιταμίνες, όπως η βιταμίνη Β1 και Ε, ο χαλκός, ο σίδηρος, το μαγνήσιο και το μαγγάνιο αλλά και ο ψευδάργυρος. Είναι πλούσιο σε πρωτεϊνες υψηλής βιολογικής αξίας, απαραίτητες για την ομαλή ανάπτυξη και λειτουργία του οργανισμού και ω-3 λιπαρά οξέα, που είναι ευεργετικά για το καρδιαγγειακό σύστημα. Είναι επίσης πλούσια πηγή φυτικών ινών, φολικού οξέος, ασβεστίου και σιδήρου. Είναι θρεπτική τροφή για να έχουμε νεανικό και υγιές δέρμα. Εδώ και χρόνια αποτελεί αντικείμενο εκτεταμένων μελετών καθώς εκδηλώνει οιστρογονική δράση συντελώντας έτσι στην υγεία του μαστού. Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν πως ένα λιπαρό οξύ που εξάγεται από ορισμένα είδη κουκουναριών, το πινολενικό οξύ, ίσως διαδραματίζει θετικό ρόλο στην καταπολέμηση της παχυσαρκίας καθώς πρόκειται για έναν πολύ ισχυρό καταστολέα της όρεξης.
Χρήση: Χρησιμοποιείται για να αρωματίσει, να δώσει γεύση ή να διακοσμήσει γλυκά και αλμυρά πιάτα.
Διατροφική αξία 100gr: 570 Kcal