Όλοι μας γνωρίζουμε τα αρνητικά αποτελέσματα της ζάχαρης που μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν αύξηση βάρους καθώς και αυξημένο κίνδυνο για εμφάνιση διαβήτη και καρδιοπαθειών. Πόσοι από εμάς όμως μπορούμε να αντισταθούμε εύκολα στον πειρασμό ενός γλυκού; Πίσω από τη συνήθης κατανάλωση του γλυκού κρύβεται ένας πολύ σοβαρότερος λόγος από μια «απλή λιγούρα», κρύβεται ο εθισμός στη ζάχαρη.
Η ζάχαρη αποτελεί μια από τις πιο ευρέως διαδεδομένες, προσιτές και ελάχιστα ελεγχόμενες εθιστικές ουσίες. Μελέτες δείχνουν ότι η ζάχαρη μπορεί να προκαλέσει αισθήματα στέρησης και εφορίας αντίστοιχα των ναρκωτικών ουσιών.
Με τη ζάχαρη να έχει πλέον εισχωρήσει στα περισσότερα από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε καθημερινά, είναι σημαντικό να επισημάνουμε πως ο εθισμός προκύπτει από τα επεξεργασμένα και εξευγενισμένα σάκχαρα που προστίθενται στα τρόφιμα και όχι από τα φυσικά –και ωφέλιμα σάκχαρα που συναντούμε σε φρούτα και λαχανικά.
Πώς όμως εθιζόμαστε στη ζάχαρη; Επιστήμονες ισχυρίζονται πως εν μέρει υπεύθυνοι για αυτό είναι οι αρχέγονοι πρόγονοι μας. Η ζάχαρη ήταν ζωτικής σημασίας για την επιβίωση καθώς ήταν ένδειξη της καταλληλότητας των τροφών προς βρώση και της υψηλής περιεκτικότητας τους σε ενέργεια. Σε μια κοινωνία με πληθώρα ζάχαρης, το αρχέγονο αυτό αίσθημα παραμένει και μας ωθεί στη κατανάλωσή της.
Ο εθισμός προκύπτει επίσης με την έκκριση μεγάλης ποσότητας ντοπαμίνης στον εγκέφαλο, ενός χημικού που προκαλεί αίσθημα ευφορίας, εγρήγορσης και συγκέντρωσης, αυξάνοντας παράλληλα την ενέργεια μας. Μετά την ξαφνική έκρηξη ενέργειας ο οργανισμός μας θέλοντας να επανέλθει στα υψηλά επίπεδα ενέργειας, ζητά να καταναλώσει παραπάνω ζάχαρη. Με την πάροδο του χρόνου, οι υποδοχείς ντοπαμίνης εξασθενούν, αποζητώντας όλο και μεγαλύτερη ποσότητα ζάχαρης προκειμένου να επιτευχθεί το ίδιο συναίσθημα ευχαρίστησης.
Δημιουργείται έτσι ένας ατέρμονος κύκλος, ένας κύκλος εθισμού στη ζάχαρη.
Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί αυτός ο εθισμός; Υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις που μπορούν να ακολουθηθούν προκειμένου να εξαλειφθεί ο εθισμός στη ζάχαρη και η αποτελεσματικότητά τους μπορεί να διαφέρει στο καθένα μας. Στη συνέχεια θα παραθέσουμε μερικές απλές συμβουλές που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε στην προσπάθεια σας!
1. Ξεκινήστε με το σωστό τρόπο σκέψης. Αντί να σκέφτεστε «δε κάνει να το φάω αυτό», σκεφτείτε «δε το τρώω αυτό» καθώς με το πρώτο τιμωρείτε τον εαυτό σας ενώ με το δεύτερο τον ενδυναμώνετε. Μη ξεχνάτε πως παρόλο που αυτή η προσπάθεια ίσως σας φανεί δύσκολη και ακατόρθωτη στη αρχή, θα είναι ευκολότερη απο όσο πιστεύετε και οι θετικές της επιπτώσεις θα ωφελήσουν τόσο το σώμα όσο και το μυαλό σας!
2. Αφήστε τη ζάχαρη έξω απο τη ζωή σας. Εξαλέιψτε όλα τα επεξεργασμένα και εξευγενισμένα σάκχαρα απο τη ζωή σας. Είναι πιο εύκολο απο όσο ακούγεται και συνήθως παίρνει μόλις 3-4 μερες στον οργανισμό μέχρι οι λιγούρες για ζάχαρη να υποχωρήσουν.
3. Διάλεξε φυσικές πηγές ζάχαρης. Υπάρχουν πολλές νόστιμες, θρεπτικές και φυσικές επιλογες που μπορούν να ικανοποιήσουν τις λιγούρες σου. Προτίμησε φρούτα, μέλι ή και βασιλικό πολτό για να αντικαταστήσεις μια «κακή» πηγή ζάχαρης και είμαστε σίγουροι οτι θα δείχνεις και θα νιώθεις καλύτερα.
4. Εστίασε στη διατροφική αξία των τροφίμων. Προσπάθησε να εισάγεις στη διατροφή σου όσο το δυνατόν περσσότερα μη επεξεργασμένα τρόφιμα όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια και καρπούς. Σε αντίθεση με τη ζάχαρη, είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία που θα σου δώσουν ένα αίσθημα κορεσμού και ικανοποίησης.
5. Πιές νερό. Πολύ συχνά, αυτό που ο εγκέφαλος μας ερμηνεύει ως έλλειψη ζάχαρης, είναι στην πραγματικότητα έλλειψη νερού. Μένοντας ενυδατωμένος αποκτάς ένα αίσθημα πληρότητας που μειώνει τα άσκοπα τσιμπολογήματα και ταυτόχρονα βοηθάς το σώμα σου στην αποβολή όλων των τοξικών ουσιών.
6. Απέβαλε το άγχος, κοιμήσου σωστά. Σύμφωνα με μελέτες, το άγχος και η έλλειψη ύπνου είναι δυο παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά τη κατανάλωση ζάχαρης. Φρόντισε να κοιμάσαι αρκετά και βάλε στη ζωή σου δραστηριότητες όπως γιόγκα ή διαλογισμό που θα σε βοηθήσουν να αποβάλεις το άγχος.
7. Αντικατέστησε τον εθίσμο σου. Η ντοπαμίνη είναι μια απαραίτητη ουσία για τον εγκέφαλό μας που ευτυχώς μπορεί να παραχθεί με πολλούς τρόπους. Αθλήσου, πήγαινε έναν περίπατο, δες φίλους, παίξε με το κατοικίδιο σου, ανακάλυψε νέα πράγματα, άκουσε μουσική, ξεκίνα ένα χόμπυ ή κάνε ένα αναζωογονητικό ντούζ και νίωσε τη διαφορά.
Τέλος, είναι σημαντικό να «εκπαιδεύσουμε» τον εγκεφαλό μας επιβεβαιώνοντάς του συνεχώς οτι η ζάχαρη βρίσκεται πλεόν σε πληθώρα γύρω μας και δεν είναι απαραίτητη για την επιβίωσή μας!
1 Comment
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.