Ο Μάιος είναι η εποχή που συλλέγουν αυτά τα τρυφερά φύλλα είτε κόβοντάς τα από τα σπιτικά κλήματα είτε αγοράζοντας τα από τις λαϊκές αγορές που υπάρχουν σε όλη τη χώρα. Φρέσκα ακόμη, τα φύλλα της κληματαριάς δεν έχουν αυτή την αλμυρή οξύτητα του πιο κοινού είδους που διατηρείται στην άλμη και το οποίο βρίσκουμε στα καταστήματα. Τρυφερά και πιο διακριτικά στην γεύση, οι μαγείρισσες τα αγοράζουν συνήθως με το δεμάτι για να τα ζεματίσουν κι έπειτα και να τα καταψύξουν προκειμένου να τα χρησιμοποιήσουν καθ’ όλο τον χρόνο.
Πώς να καταψύξετε τα δικά σας κληματόφυλλα! Διαλέξτε φύλλα λίγων εβδομάδων έως και ενός μηνός. Πλύνετε τα και ζεματίστε τα για 2 περίπου λεπτά σε ελαφρώς αλατισμένο νερό˙ έπειτα τα στραγγίζετε και τα ξεβγάζετε. Αφού τα έχετε εκ νέου στραγγίξει, τα τοποθετείτε στον καταψύκτη σε στοίβες ανά 30, καλά τυλιγμένα σε πλαστικό. Όταν θελήσετε να τα χρησιμοποιήσετε, δεν έχετε παρά να τα αφήσετε σε θερμοκρασία δωματίου.
Η θρεπτική αξία των αμπελόφυλλων!
Τα αμπελόφυλλα όπως όλα τα φυλλώδη λαχανικά έχουν πολύ λίγες θερμίδες, επίσης είναι πηγή υδατανθράκων , πρωτεϊνών και φυτικών ινών οι οποίες συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Περιέχουν ακόμα Βιταμίνη Α,C,E , ασβέστιο, μαγνήσιο και σίδηρο.
___________________
Νόστιμες προτάσεις με αμπελόφυλλα!
Σε πίτσα. Ψήσε μια πίτσα με απλή σάλτσα ντομάτας και φρέσκια μοτσαρέλα. Αντί για βασιλικό, ψιλόκοψε 3-4 ζεματισμένα αμπελόφυλλα. Η πίτσα θα πάρει άλλη διάσταση. Σε ομελέτα. Χτύπησε 2 αβγά σε ένα μπολ και πρόσθεσε 2 ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια, 2 κουτ. σούπας φρέσκο άνηθο ψιλοκομμένο και 3 ζεματισμένα αμπελόφυλλα ψιλοκομμένα. Αλατοπιπέρωσε γενναιόδωρα και φτιάξε μια ξεχωριστή ομελέτα.
Ψητά μανιτάρια πάνω σε αμπελόφυλλα ½ κιλό μανιτάρια 1 χούφτα αμπελόφυλλα 2 σκελίδες ψιλοκομμένο σκόρδο 1-2 δαφνόφυλλα ½ κ.γ αλάτι ½ κ.γ φρεσκοτριμμένο πιπέρι Χυμό από ½ λεμόνι 2-3 κ.σ ελαιόλαδο
Εκτέλεση Καθαρίζουμε τα μανιτάρια με βρεγμένο σφουγγάρι, τα κόβουμε και τα ρίχνουμε σε κατσαρόλα μαζί με το σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, δαφνόφυλλα, λίγο λάδι και λίγο λεμόνι και τα ανακατεύουμε καλά. Σε ένα ταψάκι ή πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε τα μισά αμπελόφυλλα. Απλώνουμε τα μανιτάρια πάνω στα αμπελόφυλλα και τα περιχύνουμε με το ζουμί τους. Στη συνέχεια, σκεπάζουμε τα μανιτάρια με άλλη μια στρώση από αμπελόφυλλα και ρίχνουμε από πάνω, το υπόλοιπο λάδι. Βάζουμε το σκεύος σκεπασμένο στο φούρνο και ψήνουμε σε μέτριο φούρνο για ½ ώρα περίπου. Όταν ψηθούν, αφαιρούμε τα αμπελόφυλλα και κρατάμε τα μανιτάρια μέσα στη σάλτσα τους. Σερβίρονται κατά προτίμηση κρύα.
Γαύρος τυλιχτός σε κληματόφυλλα
1 κιλό γαύρο μεγάλου μεγέθους 32 φρέσκα αμπελόφυλλα λίγο ελαιόλαδο 2 λεμόνια για το σερβίρισμα αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση 1. Καθαρίζετε τα ψάρια από τα εντόσθια, τα πλένετε και τα αφήνετε να στραγγίσουν. 2. Τα αλατοπιπερώνετε και τα τυλίγετε στο εσωτερικό μέρος των αμπελόφυλλων, τα οποία έχετε λαδώσει ελαφρά. 3. Ψήνετε σε σχάρα για 5 – 7 λεπτά από κάθε μεριά και σερβίρετε με τα λεμόνια.