Όλες οι απαντήσεις στις ερωτήσεις σας συγκεντρωμένες σε ένα επιστημονικά τεκμηριωμένο και με προσωπική επιμέλεια άρθρο!
Είχα τη τύχη να ανακαλύψω από πολύ νωρίς στη ζωή μου ότι τα θεραπευτικά βότανα και μπαχαρικά είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να υποστηρίξω την υγεία και την ευεξία μου. Βέβαια, το να γνωρίζω όλα τα εκπληκτικά πράγματα που μπορούν να κάνουν για μένα είναι ένα πράγμα, αλλά το πώς μπορώ να εφαρμόσω όλη αυτή τη γνώση στην καθημερινή μου ζωή, είναι κάτι εντελώς διαφορετικό! Στόχος μου όμως δεν ήταν να τα κρατήσω για τον εαυτό μου, αλλά να βοηθήσω στην ενσωμάτωση αυτών των υπερτροφών στην καθημερινή ζωή όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων ώστε να μπορέσουν να αποκομίσουν αυτά τα οφέλη με νόστιμους τρόπους!
Ο κουρκουμάς λοιπόν είναι ένα από τα πολύ αγαπημένα μου θεραπευτικά τρόφιμα, επειδή έχει μια πλούσια ιστορία ως φαρμακευτική τροφή και είναι απίστευτα ευπροσάρμοστος στην κουζίνα. Σήμερα λοιπόν θα σας μιλήσω για το τσάι κουρκουμά, ένα αρχαίο φάρμακο που έχει σίγουρα μια εξέχουσα θέση σε μια σύγχρονη ρουτίνα αυτο-φροντίδας.
Τι είναι ο κουρκουμάς, και γιατί μας ωφελεί;
Ο κουρκουμάς είναι ένα βότανο που σχετίζεται με το τζίντζερ και καλλιεργείται σε όλη την Ινδία, στην Ασία και στην Κεντρική Αμερική. Έχει χρησιμοποιηθεί για χιλιάδες χρόνια για να θεραπεύσει μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων. Πολλά από τα οφέλη για την υγεία έχουν συνδεθεί με τις ισχυρές αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές ιδιότητες του κουρκουμά. Η κουρκουμίνη, η δραστική ουσία στο κουρκουμά, έχει μελετηθεί εκτενώς για τα προληπτικά οφέλη για την υγεία της και την καταπολέμηση των ασθενειών.
Ορισμένες από τις παθήσεις για τις οποίες χρησιμοποιείται συχνά είναι:Πόνος και φλεγμονή, ακμή, πεπτικές δυσφορίες, καρδιακή υγεία και υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Μελέτες έχουν εξετάσει επίσης τις αντιγηραντικές ιδιότητες του κουρκουμά και της κουρκουμίνης. Στην αγορά είναι διαθέσιμος και ως ολόκληρη ρίζα, αλλά η πιο συνηθισμένη μορφή είναι σε σκόνη. Βάση ερευνών κατανάλωση ½ κουταλάκι του γλυκού(περίπου 2,5 έως 5 γραμμάρια) κουρκουμά την ημέρα έχει συνδεθεί με οφέλη για την υγεία. Προσοχή στην κατανάλωση χρειάζεται εάν είστε έγκυος, έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας ή ακολουθείτε κάποια φαρμακευτική αγωγή (ειδικά για διαβήτη,για την πήξη του αίματος ή ανεπάρκεια σιδήρου). Αν δεν είστε σίγουρος εάν ο κουρκουμάς είναι κατάλληλος για εσάς, συμβουλευτείτε το γιατρό και το διατροφολόγο σας!
Ενώ η κουρκουμίνη από μόνη της δεν απορροφάται πολύ αποτελεσματικά στην κυκλοφορία του αίματος, η κατανάλωσή της με μαύρο πιπέρι ενισχύει την απορρόφηση, χάρη σε μια ουσία που υπάρχει στο πιπέρι, την πιπερίνη. Έχουμε την τάση να συσχετίζουμε τον κουρκουμά με πικάντικες γεύσεις επειδή είμαστε συνηθισμένοι να τον γευόμαστε σε πιάτα όπως το κάρυ που είναι πικάντικα. Από μόνος του, ο κουρκουμάς είναι στην πραγματικότητα αρκετά ήπιος, με πολύ ελαφριά και ζεστή πιπεράτη γεύση.
Τι είναι το τσάι κουρκουμά;
Η αλήθεια είναι ότι μπορώ να καταναλώνω κουρκουμά καθ ‘όλη τη διάρκεια της ημέρας, αλλά το τσάι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να ενσωματώσω θεραπευτικά βότανα και μπαχαρικά στη ρουτίνα ευεξίας μου. Έχω παρατηρήσει ότι εκτός από τα φυσικά οφέλη, υπάρχει κάτι τόσο απίστευτα χαλαρωτικό στο να κάθομαι και να απολαμβάνω ένα ζεστό ρόφημα.
Το τσάι κουρκουμά είναι μια αρχαία θεραπεία της αγιουβέρδας για να βοηθήσει στην ενίσχυση της υγείας του δέρματος και της πεπτικής υγείας. Παραδοσιακά, το τσάι περιέχει μαύρο πιπέρι (για την ενίσχυση της απορρόφησης) και τζίντζερ.
Προσωπικά για να πεισθώ να το δοκιμάσω, χρειάστηκε ένα πολύ δυνατό κρύωμα σε μια περίοδο που έπρεπε πραγματικά να δίνω κάθε μέρα το 100% της ενέργειάς μου. Ήμουν λοιπόν πρόθυμη να δοκιμάσω τα πάντα! Γρήγορα το τσάι κουρκουμά έγινε το μυστικό μου όπλο για να αισθάνομαι καλύτερα. Ένα γιατροσόφι που χρησιμοποιώ πάντα όταν θέλω να τονώσω το ανοσοποιητικό μου σύστημα και να ξεπεράσω πιο γρήγορα και ανώδυνα ένα κρύωμα.
Υπάρχουν πολλές παραλλαγές του τσαγιού με κουρκουμά. Ορισμένες προσθέτουν χυμό λεμονιού για μια έξτρα ώθηση χάρη στη βιταμίνη C, άλλες προσθέτουν πράσινο τσάι ή ακόμα και μάτσα για εγρήγορση. Επειδή το λίπος επίσης ενισχύει την απορρόφηση της κουρκουμίνης, απολαμβάνοντας ένα “χρυσό” γάλα (γάλα με κουρκουμά) μπορείτε να απολαύσετε τα οφέλη του ακόμη περισσότερο. Δοκιμάστε το με γάλα καρύδας στον ατμό ή πλήρες γάλα και προσθέστε μέλι για να πετύχετε το επιθυμητό επίπεδο γλυκύτητας. Παραδοσιακά το τσάι κουρκουμά πίνετε ζεστό, αλλά μπορείτε να το δοκιμάσετε και κρύο!
Αν και εσείς θέλετε να καταπολεμήσετε ή να προλάβετε ένα κρύωμα, να αντιμετωπίσετε μια φλεγμονή ή απλά θέλετε να ζεσταθείτε μια κρύα φθινοπωρινή μέρα, δοκιμάστε τη συνταγή μου για τσάι κουρκουμά που ακολουθεί!
Για 1 μερίδα:
240 ml νερό (περίπου μια κούπα)
1 κ.γ. σκόνη κουρκουμά
¼ κ.γ. μαύρο πιπέρι
¼ κ.γ. τριμμένο τζίντζερ
Σε μια μικρή κατσαρόλα ανακατεύουμε το νερό με τον κουρκουμά και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά. Απομακρύνουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το πιπέρι, το τζίντζερ και ανακατεύουμε. Απολαμβάνουμε το τσάι μας σε μικρές γουλιές, ανακατεύοντας εάν χρειαστεί.
Αν το τσάι κουρκουμά σας φανεί πολύ έντονο ή αν θέλετε χρόνο να το ενσωμάτωσε σιγά σιγά στη διατροφή σας, δοκιμάστε να προσθέσετε μικρές ποσότητες στο τσάι ή στο γάλα σας μέχρι να συνηθίσετε τη γεύση!