Όροι που έχουν μπει στην καθημερινότητά μας καθώς τους συναντάμε πλέον σε πληθώρα προϊόντων στο σούπερ μάρκετ.
Οργανικά-Βιολογικά
Σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, οι λέξεις οργανικά και βιολογικά είναι συνώνυμες. Και οι δυο λέξεις περιγράφουν προϊόντα τα οποία τηρούν αυστηρούς Ευρωπαϊκούς κανονισμούς και έχουν καλλιεργηθεί με σεβασμό προς τη φύση και δεν είναι γενετικά τροποποιημένα. Πρόκειται στην ουσία για μια γλωσσική διαφορά καθώς σε άλλες χώρες χρησιμοποιείται η λέξη οργανικά και σε άλλες η λέξη βιολογικά. Οι περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες χρησιμοποιούν τον όρο βιολογικά, ενώ οι αγγλόφωνες χώρες τον όρο οργανικά. Ενδεικτικά, ας δούμε πώς ονομάζονται σε μερικές από αυτές:
Ελλάδα: βιολογικά
Γαλλία: biologique
Ισπανία: orgánico
Δανία: økologisk
Σουηδία: ekologiska
Αγγλία & ΗΠΑ: organic
Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, όταν επιλέγουμε βιολογικά τρόφιμα, μειώνουμε την ποσότητα φυτοφαρμάκων και χημικών ουσιών που θα μπορούσαν ενδεχομένως να εισέλθουν στον οργανισμό μας μέσω των τροφίμων. Η αγορά βιολογικών προϊόντων είναι καλή για τον πλανήτη μας και τα βιολογικά τρόφιμα είναι συχνά πιο φρέσκα επειδή δεν περιέχουν συντηρητικά και δεν μπορούν να καθίσουν στα ράφια των καταστημάτων για εβδομάδες κάθε φορά. Αλλά είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη ότι “οργανικά” πάντα σημαίνει “υγιεινά”.
Τι να προτιμήσουμε ; Πρόκειται καθαρά για προσωπική επιλογή, που εξαρτάται τόσο απο το τις προτεραιότητες, τον τρόπο σκέψης, τη φιλοσοφία και το budget του καθενός, όσο και από τη διαθεσιμότητα των προϊόντων. Προσωπικά, προτιμώ να αγοράζω οργανικά, όταν ξέρω ότι το προϊόν συνήθως επιβαρύνεται με μεγάλη ποσότητα φυτοφαρμάκων ή παράγεται με έναν τρόπο που δε σέβεται το περιβάλλον. Μήλα, γαλακτοκομικά, καλαμπόκι, ντομάτες, κρέας, σόγια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, φράουλες και πιπεριές, είναι τα προϊόντα στα οποία πάντα επενδύω οργανικά! Ένας ακόμα γενικός κανόνας που ακολουθώ είναι ότι αν πρόκειται να ξεφλουδίσω το φρούτο/λαχανικό πριν το καταναλώσω τότε δεν αγοράζω απαραίτητα βιολογικά καθώς τα φυτοφάρμακα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να διαπεράσουν τη σκληρή φλούδα, άρα το κομμάτι που τρώμε είναι προστατευμένο (πχ. μπανάνα, αβοκάντο).
1 Comment
Can you be more specific about the content of your article? After reading it, I still have some doubts. Hope you can help me.