Πείτε μου απορίες για το cottage cheese διότι το έβαλα στο μικροσκόπιο …
Απλά να αναφέρω τα βασικά:
Ελληνικό ή εισαγόμενο; Το cottage cheese που βρίσκουμε στην ελληνική αγορά είναι προϊόν εισαγωγής από τη Σουηδία, την Ολλανδία και μπορεί και από άλλες χώρες.
Πώς παρασκευάζεται;
Η βάση του είναι το αποβουτυρωμένο γάλα (σκόνη), στο οποίο προστίθεται πλήρες γάλα, σύμφωνα με τη συνταγή της εκάστοτε εταιρείας, για να ρυθμίσει την περιεκτικότητα των λιπαρών.Θερμαίνεται στους 50 βαθμούς για να εξατμιστεί το νερό, σουρώνεται και προστίθεται πυτιά και μεγάλη ποσότητα καλλιέργειας (βάκιλοι, παρόμοιοι με αυτούς του γιαουρτιού), ώστε να γίνει όξινο. Το ξεπλένουν με κρύο νερό για να αφαιρεθεί μέρος της λακτόζης και συμβάλλει στο να προκύψει ένα προϊόν ήπιας γεύσης. Προσθέτουν και πρωτεΐνη ορού γάλακτος.
Περιέχει συντηρητικά;
Ναι. Πρόκειται για ένα βιομηχανικό προϊόν που «ταξιδεύει» από χώρα σε χώρα και χρειάζεται μεγάλη διάρκεια ζωής. Στο τελικό στάδιο της επεξεργασίας προστίθενται διάφορα βελτιωτικά και συντηρητικά, επιτρεπόμενα όχι τοξικά.
Γιατί είναι τόσο famous και πολυφορεμένο;
Γιατί έχει χαμηλά λιπαρά (περίπου 2 – 6%) και υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες (κατά μέσον όρο 12%). Αυτό δεν σημαίνει ότι περιέχει περισσότερες πρωτεΐνες από άλλα ελαφριά τυριά (π.χ. γαλοτύρι, κατίκι κ.λ.π.), αλλά ένα ικανοποιητικό ποσοστό σε σχέση με τα λιπαρά του.