
Ας δούμε κάποιες βασικές πληροφορίες και κάποιους παράγοντες- κλειδιά στην πρόσληψη νερού.
Η επαρκής πρόσληψη νερού και υγρών γενικότερα είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής υγείας και ευεξίας του οργανισμού μας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες.
Το νερό παίζει ζωτικό ρόλο σε διάφορες φυσιολογικές λειτουργίες του σώματός μας, όπως είναι:
- Η ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος
- Η προστασία των αρθρώσεων και των οργάνων από τριβές
- Η μεταφορά θρεπτικών συστατικών, προϊόντων μεταβολισμού και οξυγόνου στους ιστούς
- Η συμμετοχή στη διαδικασία αναπνοής και στον μεταβολισμό των θρεπτικών συστατικών
- Η απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από τον εντερικό αυλό
- Η αποβολή δυνητικά τοξικών ουσιών από το σώμα
Ένας ακόμα σημαντικός παράγοντας που πρέπει να γνωρίζουμε είναι ότι η κατανομή νερού στο σώμα μας αλλάζει ανάλογα την ηλικιακή ομάδα στην οποία ανήκουμε. Συγκεκριμένα, όσο μεγαλώνουμε, μειώνεται το ποσοστό της κατανομής υγρών στο σώμα μας.
Σε έναν ενήλικο άνδρα για παράδειγμα τα σωματικά υγρά αποτελούν περίπου το 60% του σωματικού βάρους, ενώ σε μια ενήλικη γυναίκα το ποσοστό αυτό κυμαίνεται στο 55%. Στα βρέφη το νούμερο αυτό αγγίζει το 75% του σωματικού βάρους, ενώ σε μεγαλύτερα παιδιά είναι περίπου το 65%.
Πως διαχωρίζεται όμως η κατανομή υγρών στο σώμα μας;
Αν υποθέσουμε ότι το ποσοστό σωματικών υγρών είναι 60% του συνολικού σωματικού βάρους, τότε το 20% αυτών είναι εξωκυττάρια υγρά και το 40% ενδοκυττάρια υγρά.
Τα εξωκυττάρια υγρά στο παράδειγμα αυτό αποτελούνται από 5% πλάσμα αίματος και 15% διάμεσο υγρό και χρησιμεύουν στη μεταφορά θρεπτικών συστατικών και προϊόντων μεταβολισμού από το αίμα προς τα κύτταρα και από εκεί σε άλλους ιστούς, και το αντίστροφο. Τα ενδοκυττάρια υγρά είναι το μέσο στο οποίο διεξάγονται οι μεταβολικές αντιδράσεις.
Επιπλέον τρόφιμα με μεγάλη (>75%) περιεκτικότητα σε νερό είναι το ζελέ, ο ζωμός κρέατος, οι σούπες, τα παγωτά και οι γρανίτες, το γιαούρτι, οι κρέμες.
Από την πρόσληψη και την απέκκριση επέρχεται η ισορροπία των υγρών στο σώμα.
Για 2500ml υγρών που προσλαμβάνουμε, τα 2300ml προέρχονται από ροφήματα και τρόφιμα που καταναλώνουμε, ενώ τα υπόλοιπα 200ml προέρχονται από την παραγωγή νερού κατά τη διαδικασία των μεταβολικών αντιδράσεων.
Τα 2300ml που προσλαμβάνουμε από τα τρόφιμα απεκκρίνονται στη συνέχεια ως εξής:
-1400ml από ούρα
-100ml από ιδρώτα
-200ml από κόπρανα
-600ml από άδηλες απώλειες
(Σημειώνεται εδώ πως η μέτρηση υπολογίζεται από ούρα 24ώρου σε ml προσθέτοντας σε αυτά 500-750 ml άδηλες απώλειες.)
Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτές τις πληροφορίες ώστε να προσέχουμε την πρόσληψη νερού και να την προσαρμόζουμε ανάλογα με το επίπεδο δραστηριότητας, το κλίμα και την ηλικία μας. Η διαβούλευση με έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να παρέχει εξατομικευμένες συστάσεις για τη βέλτιστη ενυδάτωση.
Βιβλιογραφία
• Gropper, S. S., Smith, J., & Groff, J. (2008). Διατροφή και μεταβολισμός 1. Επιστημονική επιμέλεια Συντώσης Λ., Ιατρικές Εκδόσεις ΠΧ Πασχαλίδης
• Gropper, S. S., & Smith, J. L. (2012). Advanced nutrition and human metabolism. Cengage Learning
• Ματάλα, Α. & Γιαννακούλια, Μ. (2015). Εισαγωγή στη Διατροφή του Ανθρώπου. Επιστημονικές εκδόσεις Παρισιάνος
2 Comments
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!