

Πιπέρι καγιέν: όχι απλά ένα ακόμα μπαχαρικό!
Πολλοί από εμάς έχουμε χρησιμοποιήσει την πιπεριά καγιέν για να δώσουμε μια πικάντικη νότα στα φαγητά μας, ήξερες όμως ότι έχει τη δύναμη να αλλάξει την υγεία σου; Το πιπέρι καγιέν είναι ένας είδος πιπεριάς τσίλι,που χρησιμοποιείται ως τροφή και φάρμακο τα τελευταία 9000 χρόνια! Το πιπέρι καγιέν μπορεί να διεγείρει τη κυκλοφορία του σώματος και να μειώσει την οξύτητα, είναι μία ισχυρή, πικάντικη μικρή πιπεριά που έχει να προσφέρει πολλά οφέλη στην υγεία μας.
Η πιπεριά καγιέν. Τα οφέλη της καψαϊκίνης είναι πολλαπλά και αποτελεσματικά: χρησιμοποιείται για να βοηθήσει τη χώνεψη, τις διαταραχές στομάχου, μειώνει το στομαχικό πόνο, σταματά τη διάρροια και λειτουργεί ως μια φυσική θεραπεία για τις κράμπες. Χρησιμοποιείται επίσης για παθήσεις της καρδιάς και των αγγείων- για τη βελτίωση της κυκλοφορίας, τη μείωση της χοληστερίνης και την αποτροπή καρδιοπαθειών.
Η πιπεριά καγιέν περιέχει βιταμίνη C, B6, E ποτάσιο, μαγγάνιο και φλαβονοειδή- τα οποία του προσδίδουν ισχυρές αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Επίσης περιέχει μια ουσία που ονομάζεται καψαϊκίνη η οποία χρησιμοποιείται ευρέως για την αντιμετώπισης πολλών ασθενειών. Ας δούμε όμως αναλυτικά τη διατροφική σημασία μιας κουταλιάς του γλυκού πιπέρι καγιέν:

ΣΗΠ: συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη
Τα σημαντικότερα οφέλη της πιπεριάς καγιέν είναι τα εξής:
1. Βοηθά την πέψη. Έχει θετική επίδραση στο πεπτικό σύστημα, καθώς διεγείρει την παραγωγή απαραίτητων ενζύμων και πεπτικών υγρών.
2. Ανακουφίζει τους πονοκεφάλους και τις ημικρανίες. Χάρη στην ικανότητά της καψαϊκίνης να παρεμποδίζει τη δημιουργία της ουσίας Ρ, που είναι υπεύθυνη για τις φλεγμονώδης διαδικασίες και τον πόνο.
3. Ενισχύει την αποτοξίνωση. Οι διεγερτικές του ιδιότητες αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος, ενεργοποιούν τους ιδρωτοποιούς αδένες και ξεκινούν τη διαδικασία της αποτοξίνωσης.
4. Ενισχύει την απώλεια βάρους. Βοηθά στη μείωση της όρεξης με αποτέλεσμα την πρόσληψη λιγότερων θερμίδων. Ενισχύει το μεταβολισμό και βοηθά στη καύση παραπάνω λίπους. Συμβάλει στην πέψη και την απορρόφηση θρεπτικών συστατικών συμβάλλοντας στην απόκτηση και διατήρηση ενός υγιούς βάρους.
5. Αποτρέπει τους θρόμβους του αίματος. Η καψαϊκίνη ενισχύει την ινωδολυτική δραστηριότητα και αποτρέπει τους παράγοντες σχηματισμού θρόμβων. Βοηθά στη διαστολή των αγγείων και διασφαλίζει τη σωστή ροή του αίματος αποτρέποντας επίσης καρδιακά προβλήματα.
6. Ανακουφίζει τον πόνο σε μύες και αρθρώσεις. Έχει αντιφλεγμονώδη δράση που βοηθά στη μείωσης φλεγμονής και πόνου. Η καψαϊκίνη «μπλοκάρει» τα σήματα πόνου που στέλνει ο εγκέφαλος, μειώνοντας την αίσθηση πόνου. Μελέτες δείχνουν ότι βοηθά στην ανακούφιση χρόνιων και μετεγχειρητικών πόνων.
7. Καταπολεμά το κρυολόγημα και τη γρίπη. Το β-καροτένιο, η βιταμίνη C και τα αντιοξειδωτικά που περιέχει ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων. Βοηθά στην αποβολή των εκκρίσεων και ανακουφίζει τη βουλωμένη μύτη.
8. Συμβάλει στη στοματική υγεία. Προλαμβάνει ασθένειες των ούλων και βοηθά στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως πονόδοντος και αιμορραγία ούλων χάρη στις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του. Τέλος διεγείρει την παραγωγή σάλιου και βοηθά στην αντιμετώπιση κακής αναπνοής και ξηροστομίας.
9. Βοηθά στην αντιμετώπιση της ψωρίασης. Οι αντιοξειδωτικές, αντιφλεγμονώδεις και αντιμικροβιακές του ιδιότητες , βελτιώνουν το κνησμό και βοηθούν στην πρόληψη λοιμώξεων.
10. Προτρέπει το καρκίνο. Μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη μπορεί να μειώσει την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και αν αποτρέψει τη δημιουργία νέων επικίνδυνων σχηματισμών. Μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη διαφόρων τύπων καρκίνου μέσω μιας διαδικασίας κατά την οποία τα καρκινικά κύτταρα αυτοκαταστρέφονται.
Αφού μάθαμε για τα οφέλη του πιπεριού καγιέν, ήρθε η ώρα να μάθουμε πως μπορούμε να το εντάξουμε στη διατροφή μας! Ο πιο εύκολος τρόπος είναι αν το προσθέσεις στο φαγητό σου. Κρέας, ζυμαρικά, αυγά, σαλάτες, λαχανικά αλλά ακόμα και χυμοί μπορούν να επωφεληθούν από μια δόση πιπέρι καγιέν. Μπορείτε επίσης να το χρησιμοποιήσετε για να δημιουργήσετε ροφήματα όπως τα παρακάτω:
· Σε 1 κούπα ζεστό νερό προσθέτεις ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν, 2 κ.σ. μηλόξυδο, 1 κ.σ. μέλι και ανακατεύεις. Μπορείς να το καταναλώσεις 2 φορές τη μέρα.
· Σε 1 κούπα ζεστό νερό προσθέτεις ½ κ.γ. πιπέρι καγιέν, ½ κ.γ. μέλι, χυμό ενός λεμονιού και ανακατεύεις. Καταναλώνεις καθημερινά με άδειο στομάχι για 1 εβδομάδα για να κάνεις αποτοξίνωση.
· Σε ½ κούπα ζεστό νερό προσθέτεις ¼ κ.γ. πιπέρι καγιέν, ¼ κ.γ. τζίντζερ, 1 κ.σ. μέλι, 1 κ.σ. μηλόξυδο και ανακατεύεις. Καταναλώνεις 2 φορές τη μέρα για να ξεπεράσεις γρήγορα ένα κρυολόγημα.
3 Comments
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.
Thank you for your sharing. I am worried that I lack creative ideas. It is your article that makes me full of hope. Thank you. But, I have a question, can you help me?