
Η βιταμίνη D είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που μπορεί να ληφθεί είτε μέσω της τροφής ή να συντεθεί από την έκθεση του δέρματός μας στην υπεριώδη ακτινοβολία του ηλίου.
Για τον σημαντικό ρόλο της στη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού έχουμε μιλήσει σε προηγούμενο άρθρο, το οποίο θα διαβάσεις εδώ.
Η βιταμίνη D διαδραματίζει σπουδαίο ρόλο στην ρύθμιση του ανοσοποιητικού μας συστήματος, αλλά και στη λειτουργία και ανάπτυξη των οστών. Συναντάται σε 2 κύριες μορφές, την D2 (εργοκαλσιφερόλη) και την D3 (χοληκαλσιφερόλη). Και οι δύο μορφές απορροφώνται από το λεπτό έντερο. Γενικά, η βιταμίνη D3 βρίσκεται σε τρόφιμα ζωικής προέλευσης (ιδιαίτερα ψάρια, κρέας, αυγά και γαλακτοκομικά).
Από τι παρασκευάζεται όμως η βιταμίνη D στη μορφή που την βρίσκουμε στα φαρμακεία;
Η παραγωγή των συμπληρωμάτων βιταμίνης D γίνεται κυρίως από τη χρήση μαλλιού προβάτου. Ναι, καλά διάβασες!
Το μαλλί του προβάτου περιέχει μια ουσία που ονομάζεται λανολίνη. Η λανολίνη, ένα είδος λίπους που μοιάζει με κερί, έχει πολλές χρήσεις, τόσο σε τρόφιμα όσο και καλλυντικά. Εξάγεται από το μαλλί του προβάτου και στη συνέχεια μετατρέπεται σε μια ένωση που μιμείται τη διαδικασία παραγωγής βιταμίνης D στο δέρμα όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως. Από αυτή την ένωση προκύπτει με ακτινοβολία η προβιταμίνη D, η οποία στη συνέχεια θερμαίνεται για να παραχθεί το τελικό προϊόν, η βιταμίνη D3. Aπό την άλλη, η βιταμίνη D2 προέρχεται από
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ A method for vitamin D production (2024) Click for accessibility menu. Available at: https://www.yedarnd.com/technology/t4-2086 (Accessed: 13 May 2024).