Σπιτική Γκρανόλα
Η σπιτική γκρανόλα είναι ο πιο νόστιμος και θρεπτικός τρόπος να ξεκινήσεις τη μέρα σου! Φτιαγμένη με φυσικά υλικά, χωρίς ζάχαρη και με την τραγανή υφή που λατρεύουμε, συνδυάζει φυτικές ίνες, καλά λιπαρά και αντιοξειδωτικά για ενέργεια που διαρκεί. Απολαμβάνουμε τη γκρανόλα με γιαούρτι ή γάλα για ένα πλήρες πρωινό.
Θερμίδες: ~ 275 ανά μερίδα
Υλικά για 6 μερίδες
- 2 μήλα, τριμμένα στον χοντρό τρίφτη
- 1 κούπα βρώμη (ίσως χρειαστεί λίγη παραπάνω)
- 1 κ.σ. σπόροι τσία
- 2 κ.σ. κακάο (ή περισσότερο, αν θέλετε)
- ½ κ.γ. κανέλα
- 1 πρέζα αλάτι
- 100ml λάδι καρύδας
- 4 κ.σ. ξηροί καρποί (καρύδια, αμύγδαλα, φουντούκια)
- 2 κ.σ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, cranberries, δαμάσκηνα)
Εκτέλεση
Σε ένα μπολ, ανακατεύουμε τα τριμμένα μήλα, τη βρώμη, τους σπόρους τσία, το κακάο, την κανέλα, τους ξηρούς καρπούς, τα αποξηραμένα φρούτα και το αλάτι. Προσθέτουμε το λάδι καρύδας. Ανακατεύουμε καλά, ώστε να ενωθούν όλα τα υλικά. Αν το μείγμα είναι πολύ ρευστό, προσθέτουμε λίγη επιπλέον βρώμη. Σε ένα ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, απλώνουμε το μείγμα, πιέζοντάς το να έχει πάχος περίπου 1 εκ. Σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά. Ανά 10-12 λεπτά, ανοίγουμε τον φούρνο και ανακατεύουμε τη γκρανόλα για να ψηθεί ομοιόμορφα. Μόλις ψηθεί, αφήνουμε τη γκρανόλα να κρυώσει εντελώς και την αποθηκεύουμε σε αεροστεγές δοχείο.