Ανάμεσα στις υπερτροφές που έχουν αναδειχθεί τα τελευταία χρόνια είναι οι σπόροι chia. Οι σπόροι chia (chia seeds) ή αλλιώς γνωστοί ως κία, αποτελούν τον καρπό του φυτού Salvia Hispanica που φύεται συνήθως στη νότια Αμερική. Παραδοσιακά, οι σπόροι τσία αποτελούσαν στοιχείο της διατροφής των Αζτέκων και των Μάγια.
Οι σπόροι chia είναι μικροί οβάλ με διάφορα χρώματα (καφέ, μαύρο, λευκό και γκρί), οι οποίοι είναι ιδιαίτερα υδρόφιλοι. Χάρη στην παραπάνω ιδιότητα όταν έρθουν σε επαφή με το νερό δημιουργούν μια κολλώδη γέλη.
Τα τελευταία χρόνια, οι σπόροι καλλιεργούνται και διατίθενται ευρέως στο εμπόριο τροφίμων. Χάρη στη διατροφική τους αξία και τη συγκέντρωσή τους σε μέταλλα και ιχνοστοιχεία, έχουν αναδειχθεί ως ένα θρεπτικό τρόφιμο το οποίο φαίνεται να οφελεί την υγεία καθώς και διάφορες παθολογικές καταστάσεις.
Εναλλακτικές προτάσεις για την κατανάλωσή τους:
Ωμοί
Προσθέτουμε 1-2 κ.γ. σπόρους chia στο γιαούρτι, στο γάλα, στα δημητριακά, στη βρώμη, στο τυρί τύπου cottage ακόμη και μέσα σε κάθε είδος σάντουιτς. Τους πασπαλίζουμε πάνω από οποιαδήποτε σαλάτα, σε dressings ή σάλτσες για κρέατα και ζυμαρικά, στα smoothies και στα πρωτεϊνικά shakes σας ή και σε κάθε ζεστό ρόφημα.
Μαγειρεμένοι
Γίνονται αλεύρι: χτυπάτε τους σπόρους στο μπλέντερ και έχετε ένα πρώτης τάξεως αλεύρι για όλες τις χρήσεις. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το κανονικό είτε με ένα μέρος από το αλεύρι σπόρων chia είτε και εξ ολοκλήρου. Εναλλακτικά, μπορείτε να τους χρησιμοποιήσετε ολόκληρους στην παρασκευή ψωμιού ή γλυκών.
Στα καθημερινά σας πιάτα
Τους προσθέτουμε στα όσπρια και στις σούπες για να πήξουν. Βάζουμε 60ml σπόρους chia σε οποιοδήποτε φαγητό κατσαρόλας ή αντικαθιστούμε με chia το τρίμμα φρυγανιάς στην παρασκευή μπιφτεκιών (για κάθε 450 γρ. κιμά προσθέτουμε 1-2 κουταλιές σπόρους). Ταιριάζουν τέλεια σε ομελέτες, scrambled eggs ακόμη και πάνω από τηγανητές πατάτες.
2 Comments
Your article helped me a lot, is there any more related content? Thanks!
Your point of view caught my eye and was very interesting. Thanks. I have a question for you.