Πολλοί άνθρωποι καταναλώνουν ελάχιστα λαχανικά και ακόμα και αν νιώθεις ότι καταναλώνεις αρκετά, μπορείς πάντα να επωφεληθείς από μερικά έξτρα λαχανικά στη διατροφή σου. Ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να προσθέσουμε λαχανικά στη διατροφή μας είναι βάζοντας τα σε smoothies. Και παρόλο που το σπανάκι και το kale είναι υπέροχα διατροφικά, δεν αναφερόμαστε μόνο σε αυτά. Ας δούμε λοιπόν ποία επιπλέον είναι τα καλύτερα λαχανικά που μπορείς να προσθέσεις στα smoothie σου!
Κολοκύθι στο smoothie;! Ναι, σωστά άκουσες! Θα μιλήσουμε για κολοκύθι, κουνουπίδι, γλυκοπατάτα, καρότο, κολοκύθα, παντζάρια και άλλα λαχανικά που αναμειγνύονται τέλεια σε ένα κρεμώδες και υγιεινό smoothie. Αυτά τα λαχανικά είναι εξίσου εύκολο να προστεθούν σε ένα smoothie όπως τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά (σπανάκι, kale). Υγιεινά και θρεπτικά λαχανικά μπορούν να εμπλουτίσουν τη γλυκύτητα και τη γεύση ενός smoothie ή πολύ απλά να προσθέσουν όγκο, φυτικές ίνες και έξτρα θρεπτικά συστατικά.
Πλεονεκτήματα των λαχανικών στα smoothie.
Προσθέτοντας λαχανικά στα smoothie, ωφελείστε από τις φυτικές ίνες, τα αντιοξειδωτικά, τις βιταμίνες και τα μεταλλικά στοιχεία, τα οποία βοηθούν στη πέψη, στο ανοσοποιητικό και στη διατήρηση ενός υγιούς δέρματος.
Η κατανάλωση πολύχρωμων λαχανικών βοηθά σημαντικά την υγεία μας, αυξάνει την ενέργεια και τη διάθεση μας. Προσθέτοντας λαχανικά στα smoothie μας, καταναλώνουμε λιγότερη ζάχαρη και προσθέτουμε όγκο χωρίς θερμίδες, νιώθοντας χορτάτοι και γεμάτοι ενέργεια.
Τα καλύτερα λαχανικά είναι λοιπόν:
1. Κολοκύθι. Προσθέτει μια κρεμώδη υφή χωρίς να προσθέτει ιδιαίτερη γεύση, είναι πλούσιο σε βιταμίνες, έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, βοηθά την πέψη και έχει ελάχιστες θερμίδες. Είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C, φυτικές είναι και βιταμίνη Α, περιέχει ποτάσιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6 και Β12. Μπορείτε να προσθέσετε φρέσκο ή κατεψυγμένο σε σχεδόν τα πάντα και ταιριάζει πού σε smoothie με σοκολάτα ή blueberries. Δοκίμασε το smoothie με blueberries.
2. Κολοκύθα. Πλούσια σε βιταμίνες Α, C και Ε, περιέχει σημαντικά μεταλλικά στοιχεία όπως μαγνήσιο, ποτάσιο, χαλκό, ασβέστιο και σίδηρο. Καλή πηγή καροτένιου, αντιφλεγμονώδη και αντοξειδωτικών ουσιών, συμβάλει έτσι στη καλή υγεία των ματιών, του δέρματος και του ανοσοποιητικού. Είναι κρεμώδης και ελαφρά γλυκιά, κάνοντάς τη μια καλή εναλλακτική της μπανάνας. Μπορείτε να τη προσθέσετε ωμή, κατεψυγμένη ή ακόμα και ψητή και ταιριάζει πολύ με συστατικά όπως χουρμάδες, κουρκουμάς, πορτοκάλι, κανέλα, τζίντζερ και βανίλια. Δοκίμασε αυτό το smoothie με κολοκύθα και κανέλα.
3. Αγγούρι. Ενυδατώνει, περιέχει βιταμίνες Κ,Β, C, χαλκό, ποτάσιο, μαγνήσιο και μοναδικές πολυφαινόλες που μειώνουν το κίνδυνο χρόνιων ασθενειών. Βοηθά την υγεία του δέρματος και μεταξύ άλλων βελτιώνει τα επίπεδα ενέργειας. Είναι ελαφρύ, δροσιστικό, με ελάχιστες θερμίδες. Μπορεί να προστεθεί ωμό ή κατεψυγμένο και ταιριάζει πολύ με καρπούζι, ανανά, μέντα και μάνγκο. Δοκίμασε αυτό το smoothie με ανανά και αγγούρι.
4. Παντζάρια. Με έντονο κόκκινο χρώμα, είναι πλούσια σε βιταμίνη C, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, μαγνήσιο και αντιοξειδωτικά. Δίνουν γλυκιά γεύση και υπέροχο χρώμα, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ωμά, βραστά, ψητά ή στον ατμό. Ταιριάζουν με berries, μπανάνα, κεράσια, κακάο και αβοκάντο. Δοκίμασε αυτό το smoothie με καρύδα, φράουλες και παντζάρια.
5. Κουνουπίδι. Είναι από τα πιο υγιεινά τρόφιμα με πολλά οφέλη για την υγεία. Μια μερίδα κουνουπίδι περιέχει 77% της συνιστώμενης ημερήσιας ποσότητας βιταμίνης C, καθώς και βιταμίνες Κ, Β12, Β6, Β5, πρωτεΐνη, θειαμίνη, νιασίνη, μαγνήσιο, φώσφορο, φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ, ποτάσιο και μαγγάνιο. Έχει σχετικά δυνατότερη γεύση σε σχέση με τα προηγούμενα λαχανικά της λίστας, αλλά είναι αρκετά διακριτική οπότε δεν αλλάζει τη γεύση. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί ωμό ή μαγειρεμένο, φρέσκο ή κατεψυγμένο, και ταιριάζει πολύ με berries, φράουλες, μάνγκο και ανανά. Δοκίμασε αυτό το smoothie με μανταρίνι, blueberries και κουνουπίδι.
6. Καρότο. Πλούσια σε βήτα-καροτένιο, βιταμίνες Α, Κ, ποτάσιο, σίδηρο, χαλκό και φυλλικό οξύ, προσφέρουν πολλά οφέλη στον οργανισμό. Παρά την ισχυρότερη γεύση του, έχει μια γλυκύτητα που το κάνει ιδανικό για smoothie. Χρησιμοποιείται ωμό ή μαγειρεμένο και ταιριάζει με γεύσεις όπως καρύδα, χουρμάδες, τζίντζερ, πορτοκάλι, μάνγκο, ανανά και μπανάνα. Δοκίμασε το smoothie καρότο-τζίντζερ.
7. Γλυκοπατάτα. Πλούσια σε βιταμίνη Α, C, ποτάσιο, σίδηρο, μαγνήσιο, ασβέστιο, είναι γλυκιά και κρεμώδης. Πρόσθεσε της μαγειρεμένη φρέσκια ή ωμή σε σχεδόν τα πάντα και ταιριάζει με μάνγκο, τζίντζερ, καρότο, μπανάνα, κανέλα, αμύγδαλο και πορτοκάλι. Δοκίμασε το smoothie πορτοκαλιού!
8. Φυλλώδη πράσινα λαχανικά. Πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά προσφέρουν μια πληθώρα πλεονεκτημάτων για την υγεία μας. Φρέσκα ή κατεψυγμένα φυλλώδη λαχανικά όπως σπανάκι και kale, μπορούν αν προστεθούν εύκολα σε όλα τα smoothie καθώς έχουν ήπια γεύση. Δοκίμασε το smoothie με σπανάκι!
Δοκιμάστε λοιπόν να ενσωματώσετε λαχανικά στα smoothie σας και είμαι σίγουρη ότι το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει ευχάριστα!