Λίπος. Στο άκουσμα και μόνο της λέξης αυτής πολλοί από εμάς τρομοκρατούμαστε καθώς φέρνουμε στο μυαλό μας όχι μόνο κάτι επιβλαβές αλλά κάτι που πρέπει πάση θυσία να εξαλείψουμε από τη διατροφή και το σώμα μας. Έχουμε πολλές φορές αναφερθεί στο διαχωρισμό των καλών και κακών λιπών στη διατροφή μας, αλλά τι συμβαίνει με το λίπος του σώματός μας;
Το λίπος στο σώμα μας δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς και αυτό χωρίζεται σε καλό και κακό. Το “κακό” λίπος είναι το γνωστό σε όλους μας λευκό λίπος που το σώμα μας αποθηκεύει όταν καταναλώσουμε πολλές θερμίδες και στη συνέχεια χρησιμοποιεί όταν χρειάζεται ενέργεια. Το καλό λίπος, γνωστό και ως καφέ λίπος, περιέχει μεγάλο αριθμό μιτοχονδρίων και σε αντίθεση με το λευκό, καίει θερμίδες προκειμένου να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματος. Μέχρι πρότινος οι επιστήμονες πίστευαν ότι υπάρχει μόνο κατά τη βρεφική ηλικία, αλλά μια μελέτη του 2009 έδειξε ότι καφέ λίπος υπάρχει και στους ενήλικες σε μερικές περιοχές του σώματος (λαιμός, ώμους και σπονδυλική στήλη).
Το καφέ λίπος είναι σχετικά δύσκολο να εντοπιστεί και να απομονωθεί προς μελέτη καθώς τα λευκά και καφέ κύτταρα είναι συνήθως αναμεμειγμένα. Μια από τις πιο πρόσφατες μελέτες του National Institute of Health έδειξε ότι το καφέ λίπος ενεργοποιείται σε χαμηλές θερμοκρασίες καθώς παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της θερμοκρασίας του σώματος. Η ικανότητα του να καίει θερμίδες είναι αυτή που το έχει βάλει στο μικροσκόπιο με τους επιστήμονες να διερευνούν την επίδραση που μπορεί να έχει το καφέ λίπος στη μάχη κατά της παχυσαρκίας. Έρευνες του Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης σε ποντίκια έδειξαν ότι υπάρχει μηχανισμός που μετατρέπει το λευκό σε καφέ λίπος, χωρίς όμως να έχουν επιβεβαιωθεί τα αποτελέσματα και για ανθρώπους.
Για να ενεργοποιήσουμε το καφέ λίπος, οι ερευνητές συστήνουν να ενσωματώσουμε τη συστηματική άσκηση στην καθημερινότητά μας. Στο μέλλον είναι πιθανόν να δημιουργηθούν φάρμακα που θα βοηθούν την ενεργοποίηση του, αλλά οι έρευνες βρίσκονται ακόμα σε πολύ πρώιμο στάδιο.