Γνωστή και ως «φακή της Aιγύπτου», η κόκκινη φακή ανήκει στην κατηγορία των οσπρίων. Επειδή είναι αποφλοιωμένη, βράζει πολύ γρήγορα (συνήθως είναι έτοιμη σε 15 λεπτά) και έχει πιο γλυκιά και απαλή γεύση από αυτήν της κοινής φακής. Eίναι πλούσια σε πρωτεΐνες και φυτικές ίνες. Λόγω, επίσης, της χαμηλής περιεκτικότητάς της σε αδιάλυτες (σκληρές) φυτικές ίνες, είναι πιο εύπεπτη, ειδικά για άτομα με ευερέθιστο έντερο.
ΥΛΙΚΑ
- 30 γρ. κόκκινη φακή
- ½ κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο
- 1 πιπεριά φλωρίνης, ψιλοκομμένη
- 1 πράσινο μήλο, κομμένο σε κύβους
- 1 αγγουράκι αποφλοιωμένο και κομμένο σε κύβους
- 5-6 ντοματίνια κομμένα στην μέση
- 1 κ.σ. σουσάμι
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. λεμόνι (για σωστή απορρόφηση σιδήρου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τις κόκκινες φακές και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 20-25 λεπτά. Αφού βράσουν τις σουρώνουμε με άφθονο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Έπειτα τις βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά φλωρίνης, το αγγουράκι, το πράσινο μήλο, τα ντοματίνια, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμόνι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογεννοποιηθούν. Τέλος, γαρνίρουμε με σουσάμι και η φακοσαλάτα μας είναι έτοιμη!
TIP: Μπορείτε να προσθέσετε λίγο μαϊντανό που βοηθάει στη κατακράτηση!