《Της γιαγιάς μου τα φαγιά είναι δυο φορές φαγιά μου》
Πίτα με Άιβαρ ή αλλιώς Πίτσα με Άιβαρ .
Το Άιβαρ είναι είναι μια σάλτσα ή ορεκτικό ή σαλάτα, η οποία παρασκευάζεται κυρίως από κόκκινες πιπεριές με σκόρδο. Μπορεί επίσης να περιέχει μελιτζάνα και πιπεριές τσίλι. Είναι μέρος της σέρβικης κουζίνας και είναι γνωστό ως σέρβικο χαβιάρι. Έγινε δημοφιλές έδεσμα στη Γιουγκοσλαβία μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και σήμερα είναι δημοφιλές στη βόρεια Ελλάδα και σε όλα τα Βαλκάνια.
Πώς θα την φτιάξουμε;
Αυτή ήταν η συνταγή της γιαγιάς μου και έχει τα εξής υλικά:
- 1/2 κιλό πιπεριές Φλωρίνης
- 2 μελιτζάνες μέτριες
- 250 γρ. σάλτσα ντομάτας(πολτό)
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.γ. πάπρικα (γλυκιά)
- 1 κ.γ. μπούκοβο
- 1 κ.σ. ξύδι
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ψήνουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες. Παίρνουμε τις πιπεριές, τις ξεφλουδίζουμε και αφαιρούμε το κοτσάνι και τους σπόρους τις. Τις μελιτζάνες απλά τις ξεφλουδίζουμε. Στη συνέχεια, τις βάζουμε σε ένα μπλέντερ και τα πολτοποιούμε μαζί με το σκόρδο. Βάζουμε τον πολτό σε κατσαρόλα μαζί με τη ντομάτα, το ξύδι και το μισό λάδι. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά περίπου 20 λεπτά ανακατεύοντας συνέχεια το μείγμα. Προσθέτουμε την πάπρικα, το μπούκοβο, το αλάτι και το υπόλοιπο ελαιόλαδο και συνεχίζουμε να μαγειρεύουμε ανακατεύοντας συνεχώς. Θέλουμε να γίνει σαν αλοιφή. Αν περισσέψει αποθηκεύετε σε μικρά βαζάκια.
Για την πίτα υπάρχει συνταγή στο site : Τα πιτάκια της μαμάς, φτιάχνοντας λοιπόν την ζύμη για τα πιτάκια προσθέστε το Άιβαρ και ψήνετε στους 180 βαθμούς για 10-12 λεπτά. Στο τέλος, προσθέτουμε μια χούφτα ρόκα και φρέσκο πιπέρι. Αξίζει το κόπο να το δοκιμάσετε.