Άιβαρ
Μια χρωματική και γευστική έκρηξη πιπεριάς που ανεβάζει όλη τη γεύση. Ιδανική συνοδεία ή βάση για πολλές συνταγές, με ελάχιστη επεξεργασία και μέγιστη φυσικότητα.
Θερμίδες: ~110 ανά μερίδα
Υλικά για 2 μερίδες
-
½ κιλό πιπεριές Φλωρίνης
-
2 μελιτζάνες μέτριες
-
250 γρ. σάλτσα ντομάτας (πολτός)
-
1 σκελίδα σκόρδο
-
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
-
1 κ.γ. μπούκοβο
-
1 κ.σ. ξύδι
-
3 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο. Ψήνουμε τις πιπεριές και τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρούμε τις πιπεριές από τη φωτιά, τις ξεφλουδίζουμε, αφαιρούμε τους σπόρους. Ξεφλουδίζουμε τις μελιτζάνες.
Τοποθετούμε τις πιπεριές, τις μελιτζάνες και το σκόρδο στο μπλέντερ και πολτοποιούμε. Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρόλα με τη σάλτσα ντομάτας, το ξύδι και το μισό ελαιόλαδο. Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 20 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι το μείγμα να πήξει και να γίνει αλοιφή. Προσθέτουμε την πάπρικα, το μπούκοβο, το υπόλοιπο ελαιόλαδο και αλάτι. Ανακατεύουμε για λίγα λεπτά και αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένα βάζα στο ψυγείο.


