Οι φακές έχουν θερμιδική αξία σχετικά χαμηλή ενώ είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, αμινοξέα και αντιοξειδωτικά.
Γενικά, αποτελούν θαυμάσια επιλογή σε όποια δίαιτα και αν ακολουθείτε, κάνοντας καλό στο σώμα.
ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)
- 500 γρ. φακές
- 4 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
- 3 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 2 φύλλα δάφνης
- ½ κ.γ. κουρκουμά
- ½ κ.γ. πάπρικα
- ½ κ.γ. αλεσμένο ξερό δενδρολίβανο
- Αλάτι/Πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Καθαρίζετε τις φακές και τις βάζετε σε νερό να μουλιάσουν. Σουρώνετε και πετάτε το νερό.
- Σε μια κατσαρόλα βάζετε τις φακές σε κρύο νερό (να τις σκεπάσει), να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά. Σουρώνετε και τις ρίχνετε σε μία μεγαλύτερη κατσαρόλα, μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι, το καρότο, το σκόρδο, τη δάφνη και όλα τα μπαχαρικά-μυρωδικά και προσθέτετε ζεστό νερό, τόσο όσο να τις σκεπάζει.
- Αφήνετε να σιγοβράσουν σε χαμηλή φωτιά, με σκεπασμένη την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέτετε ζεστό νερό αν χρειαστεί, ώστε να μένουν πάντα σκεπασμένες.
- Αφού μαγειρευτεί το φαγητό, προσθέτετε το αλάτι. Κλείνετε τη φωτιά και αφήνετε τουλάχιστον μισή ώρα πριν να σερβίρετε τη σούπα ζεστή με αρκετό λεμόνι.