Βελουτέ Σούπα με Κουνουπίδι και Πατάτα
Ιδανική επιλογή μετά από περιόδους “διατροφικών υπερβολών”. Ελαφριά, χορταστική και πλούσια σε φυτικές ίνες, αυτή η σούπα βοηθά στην αποτοξίνωση και στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού.
Θερμίδες: ~250 ανά μερίδα
Υλικά για 2 μερίδες
- 1 μικρό κουνουπίδι (με πυρήνα, ψιλοκομμένο)
- ½ φλιτζάνι γάλα αμυγδάλου
- 1 πατάτα ξεφλουδισμένη και ψιλοκομμένη
- ½ πράσο (μόνο το λευκό και ανοιχτό πράσινο μέρος), ψιλοκομμένο
- ½ σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
- 1 κ.γ. ελαιόλαδο
- 1 φύλλο δάφνης
- Αλάτι, πιπέρι
- Προαιρετικά: καπνιστή πάπρικα, ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμύδι ή κόλιανδρος
Εκτέλεση
Σε μια μικρή κατσαρόλα προσθέτουμε το γάλα αμυγδάλου και το κουνουπίδι. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι το κουνουπίδι να μαλακώσει. Το πολτοποιούμε στο μπλέντερ μέχρι να γίνει λείο και το αφήνουμε στην άκρη. Στο μεταξύ, σε άλλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το πράσο για 5–6 λεπτά μέχρι να μαλακώσει. Προσθέτουμε το σκόρδο και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα, μέχρι να αρωματίσει. Ρίχνουμε τις ψιλοκομμένες πατάτες, ½ ποτήρι νερό και το φύλλο δάφνης. Σιγοβράζουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Αφαιρούμε το φύλλο δάφνης και πολτοποιούμε όλο το περιεχόμενο μαζί με το μείγμα του κουνουπιδιού, μέχρι να δημιουργηθεί μια βελούδινη σούπα. Αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με λίγη καπνιστή πάπρικα και φρέσκο κόλιανδρο ή πράσινο κρεμμύδι πριν το σερβίρισμα.
Καλή όρεξη!


