Έχω μάθει να συνδυάζω τις φακές με ξύδι ή με λεμόνι καθώς ένας εύκολος και γευστικός συνδυασμός. Όταν όμως θέλω να δώσω στο πιάτο μου μια νέα, πιο γκουρμέ διάσταση και έχω στη διάθεσή μου 1 παραπάνω λεπτό -ναι μόλις 1 λεπτό! – τότε επιλέγω να το συνοδεύσω με ένα dressing πορτοκαλιού που ταιριάζει απίστευτα στις φακές. Όξινο, γλυκό και μοσχομυριστό, αυτό το dressing θα κάνει τους πάντες να δώσουν συγχαρητήρια στο σεφ!
Και το πιο βασικό: η βιταμίνη C του πορτοκαλιού βοηθά να απορροφηθεί πιο εύκολα ο σίδηρος από τις φακές.
ΥΛΙΚΑ (για 2 μερίδες)
- ½ κούπα πράσινες φακές
- ½ κούπα μαύρες φακές
- 2 μέτριες πατάτες, σε κύβους
- 2 καρότα, σε ροδέλες
- άνηθο
Για το dressing πορτοκαλιού:
- 1 πορτοκάλι το χυμό του
- ¼ κ.γ. ξύσμα πορτοκαλιού
- 1 κ.γ. μέλι
- 1 κ.γ. λευκό ξύδι
- ½ κ.γ. ελαιόλαδο
- αλάτι και πιπέρι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μία κατσαρόλα με νερό που βράζει βάζουμε τις φακές και τις αφήνουμε να βράσουν για περίπου 10-15 λεπτά. Παράλληλα βράζουμε μαζί τις πατάτες με τα καρότα μέχρι να μαλακώσουν. Αφού βράσουν οι φακές τις σουρώνουμε με άφθονο νερό και τις αφήνουμε να στραγγίξουν καλά. Σε ένα βαζάκι βάζουμε όλα τα υλικά για το dressing, κλείνουμε καλά το καπάκι και ανακινούμε για λίγα λεπτά. Σε ένα μπολ τοποθετούμε τις φακές, τις πατάτες, τα καρότα, περιχύνουμε με το dressing και σερβίρουμε πασπαλίζοντας με λίγο άνηθο.