Μπριάμ ελαφρύ
Μερικές φορές, η απάντηση στο “τι θα φάω σήμερα;” είναι πιο απλή απ’ όσο νομίζουμε. Ένα πιάτο γεμάτο χρώμα, άρωμα και ισορροπία — με λαχανικά εποχής, υγιεινά λιπαρά και γεύση που θυμίζει σπιτικό μπριάμ, χωρίς την πολυπλοκότητα.
Θερμίδες: ~280 ανά μερίδα
Υλικά για 2 μερίδες
- 1 κολοκύθι
- 1 μικρή μελιτζάνα
- 1 καρότο
- 1 πιπεριά (κόκκινη ή πράσινη)
- ½ κρεμμύδι
- ½ πιπεριά τσίλι (προαιρετικά)
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- Χυμός από ½ λεμόνι
- ½ κ.γ. κουρκουμάς
- Δεντρολίβανο (φρέσκο ή αποξηραμένο)
- 1 κ.γ. μαύρο σουσάμι
- Αλάτι, πιπέρι
- Προαιρετικά για το σερβίρισμα: 1 παξιμάδι & 1 κ.σ. λευκό τυρί
Εκτέλεση
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Κόβουμε όλα τα λαχανικά σε λεπτές φέτες ή μισοφέγγαρα και τα τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, τον κουρκουμά, το δεντρολίβανο, το μαύρο σουσάμι, αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε απαλά να καλυφθούν όλα τα λαχανικά. Ψήνουμε για 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να καραμελώσουν ελαφρά. Σερβίρουμε ζεστό το “τύπου μπριάμ” με 1 παξιμάδι και 1 κουταλιά λευκό τυρί της αρεσκείας μας.
Καλή όρεξη!


