Ίσως με έχεις ακούσει ξανά να κάνω αναφορά σε αυτό το θέμα και αυτό είναι οι υπερβολικές ποσότητες φαγητού που παραγγέλνουμε όταν θα βγούμε έξω.
Μιλάω για την (κυρίως) ελληνική κουλτούρα της υπερφαγίας και του κατοχικού συνδρόμου.
Ορμώμενη από το ότι άκουσα πρόσφατα τη διπλανή παρέα στην ταβέρνα να σχολιάζει αρνητικά το ζευγάρι τουριστών, που πήρε μόνο μία σαλάτα, ένα ορεκτικό και ένα κυρίως γεύμα και ξέροντας ότι όλοι γύρω μου λίγο πολύ έχουν κάνει το αντίστοιχο σχόλιο μια φορά στη ζωή τους, θέλω να πω ότι το ζευγάρι τουριστών φαινόταν πλήρως υγιές και με φοβερή ευεξία. Φαίνονταν να το απολαμβάνουν και να νιώθουν γεμάτοι ενέργεια μετά το γεύμα τους, σε αντίθεση με τους συνδαιτυμόνες εκείνης της παρέας, όπου τους έβλεπα να ιδρώνουν προς το τέλος δηλώνοντας ο ένας στον άλλον ότι “πρέπει να φαγωθούν όλα” γιατί “είναι κρίμα να μείνουν, άλλοι δεν έχουν να φάνε”. Αναστέναζαν απο τον όγκο που είχαν αποκτήσει στο στομάχι τους και δε τους άφηνε αυτή η αίσθηση να πάρουν τα πόδια τους.
Αυτή η συμπεριφορά της υπερκατανάλωσης φαγητού δυστυχώς έχει μόνο αρνητικές συνέπειες, τόσο για τα άτομα όσο και για το περιβάλλον.
Οπότε πριν εσύ και η παρέα σου παραγγείλετε δέκα πιάτα, ενώ χρειάζεστε μόνο τα πέντε, λάβε υπόψη σου:
– Τις επιπτώσεις στην υγεία σου: Η υπερκατανάλωση μπορεί να οδηγήσει σε παχυσαρκία, καρδιακές παθήσεις και διαβήτη. Τα μεγάλα μεγέθη των μερίδων, τα απεριόριστα refills και οι μπουφέδες “all you can eat” μπορούν να συμβάλουν στην τάση υπερκατανάλωσης. Να θυμάσαι ότι το ανθρώπινο σώμα δεν προορίζεται για κατανάλωση αυτών των τεράστιων μερίδων, για να μπορεί να λειτουργεί στο μέγιστο των δυνατοτήτων του
– Την έλλειψη ενέργειας και παραγωγικότητας που νιώθεις μετά το φαγοπότι. Την δυσφορία που σε κάνει να θέλεις απλά να ξαπλώσεις για να μπορέσεις να χωνέψεις
– Τη σπατάλη τροφίμων: Η υπερκατανάλωση φαγητού οδηγεί συχνά σε σημαντική ποσότητα σπατάλης τροφίμων. Περισσεύει φαγητό που συχνά πηγαίνει στα σκουπίδια άδικα. Ζήτα να το πάρεις μαζί σου “πακέτο” και αν δεν το θες, μπορείς να το δώσεις σε κάποιον που το έχει ανάγκη ή να μάθεις πως να φτιάχνεις κομπόστ για τα φυτά σου
– Τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις: Η παραγωγή τροφίμων έχει σημαντικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις, συμπεριλαμβανομένων των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, της κατανάλωσης νερού και της αποψίλωσης των δασών. Όταν οι άνθρωποι υπερκαταναλώνουν στα εστιατόρια, συμβάλλουν έμμεσα σε αυτή την περιβαλλοντική επιβάρυνση μέσω της ζήτησης για περισσότερα τρόφιμα
Υπάρχουν ακόμα οικονομικές, κοινωνικές και άλλες επιπτώσεις, αλλά δεν θα σε κουράσω άλλο. Το έπιασες το νόημα! Τη επόμενη φορά που θα χλευάσεις το ζευγάρι τουριστών λοιπόν, σκέψου μήπως ξέρουν κάτι παραπάνω που είναι πιο ωφέλιμο. Και παράγγειλε κάτι επιπλέον απ’ ότι αυτοί, γιατί εσύ ξέρεις να απολαμβάνεις. Χωρίς περιττές υπερβολές.