Είναι ένας όρος που ακούμε όλο και πιο συχνά τα τελευταία δύο χρόνια. Παρόλο που νομίζουμε ότι είναι ένα νέο trend, η διαλειμματική νηστεία υπάρχει εδώ και χιλιάδες χρόνια και στην ουσία μιμείται τις διατροφικές πρακτικές των κυνηγών και συλλεκτών προγόνων μας.
Σε αντίθεση με την εσφαλμένη πεποίθηση πολλών, δεν πρόκειται για ένα είδος δίαιτας, αλλά για ένα μοτίβο διατροφής. Σύμφωνα με αυτό το μοτίβο λοιπόν, η κατανάλωση τροφής επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα κατά τη διάρκεια της ημέρας ενώ τις υπόλοιπες ώρες κάνουμε νηστεία. Δεν έχει να κάνει με το είδος των τροφίμων που καταναλώνουμε, αλλά με το πότε τα καταναλώνουμε. Κατά τη διάρκεια της νηστείας επιτρέπεται η κατανάλωση ροφημάτων μηδενικών θερμίδων, όπως νερό, καφές και τσάι χωρίς ζάχαρη ή γάλα. Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αυτού του είδους διατροφής, με ποιό γνωστές τις ακόλουθες:
-Η μέθοδος 16/8. Είναι η γνωστότερη μέθοδος κατά την οποία νηστεύουμε για 16 ώρες και τρώμε για διάστημα 8 ωρών. Οι 8 ώρες δεν είναι συγκεκριμένες αλλά τις αποφασίζει ο καθένας ανάλογα τις ανάγκες και το τρόπο ζωής του, όπως για παράδειγμα 10 το πρωί με 7 το απόγευμα ή 1 το μεσημέρι με 9 το βράδυ.
-Η μέθοδος φαγητό-παύση-φαγητό. Η μέθοδος αυτή περιλαμβάνει αποτοξίνωση για δύο μη συνεχόμενα 24ωρά ανά εβδομάδα, χωρίς λήψη τροφής.
-Η μέθοδος 5/2. Με τη μέθοδο αυτή για δυο μη συνεχόμενες ημέρες την εβδομάδα περιορίζουμε τις θερμίδες που λαμβάνουμε στις 500-600, και τις υπόλοιπες 5 τρώμε κανονικά ανάλογα με τις ανάγκες του σώματός μας φυσικά.
Η τελική επιλογή της μεθόδου είναι προσωπική επιλογή φυσικά αλλά μελέτες δείχνουν ότι η πιο απλή, εύκολη και βιώσιμη μέθοδος είναι η 16/8 δηλαδή 16 ώρες χωρίς φαγητό και 8 ώρες με φαγητό.
Είναι πολύ σημαντικό να επαναλάβουμε ότι η διαλειμματική νηστεία από μόνη της δε συμβάλλει απαραίτητα στην απώλεια λίπους. Απώλεια λίπους θα επιτευχθεί μόνο και εφόσον βρισκόμαστε σε αρνητικό ισοζύγιο ενέργειας, ή με πιό απλά λόγια μόνο εάν το σύνολο και η ποιότητα των θερμίδων που καταναλώνουμε είναι μικρότερο των θερμίδων που καίμε. Αν στο διάστημα των 8 ωρών λοιπόν φάμε με μέτρο, ναι, θα χάσουμε λίπος. Αν όμως υπερκαταναλώσουμε φαγητό, είναι πιο πιθανό να μη δούμε κάποια διαφορά.
Η διαλειμματική νηστεία εκτός από ένα σημαντικό εργαλείο στην προσπάθεια απώλειας βάρους έχει αποδειχθεί ότι έχει πολλαπλά οφέλη για τον οργανισμό μας. Μελέτες έχουν αποδείξει τα ακόλουθα οφέλη:
-Αυξάνει την αυξητική ορμόνη και κατ επέκταση βοηθάει στην αύξηση του μυϊκού ιστού.
-Βοηθά στην κυτταρική επανόρθωση, στη διατήρηση υγιών ιστών και διεγείρει την παραγωγή κολλαγόνου.
-Βοηθά στη βελτίωση της πέψης και στη μείωση του πρηξίματος, καθώς παρέχει στον οργανισμό μας περισσότερο χρόνο για την πέψη της τροφής.
-Μειώνει τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα.
-Μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης παραγόντων που οδηγούν σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
-Μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια.
-Συμβάλλει στη μείωση φλεγμονών.
-Μπορεί ενδεχομένως να βοηθήσει στην αντιμετώπιση ασθενειών που σχετίζονται με την αύξηση της ηλικίας.
-Βοηθά στη μείωση των νυχτερινών τσιμπολογημάτων.
Το μόνο μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η αίσθηση πείνας και η αδυναμία που ίσως αισθανθούμε τις πρώτες ημέρες, αλλά είναι κάτι στο οποίο ο οργανισμός μας ξεπερνάει εύκολα. Είναι πολύ σημαντικό να συμβουλευτούμε το γιατρό και το διατροφολόγο μας πριν ακολουθήσουμε αυτή τη μέθοδο εάν έχουμε κάποιο πρόβλημα υγείας, ώστε να είμαστε σίγουροι ότι είναι κατάλληλη για εμάς.
Εν κατακλείδι, η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κάτι μαγικό αλλά ένα πολύ χρήσιμο και ωφέλιμο εργαλείο που μπορεί να μας βοηθήσει στην προσπάθειά μας τόσο για απώλεια βάρους όσο και για διατήρηση της συνολικής μας υγείας.
Τι μας ρωτάνε συνήθως;
1.Μπορώ να πίνω υγρά κατά τη διάρκεια της διαλειμματικής ;
Μπορείτε να πίνετε νερό, καφέ ή τσάι. Μην προσθέτετε ζάχαρη στον καφέ σας ή ποσότητες γάλακτος ή κρέμας.
2. Δεν είναι ανθυγιεινό να παραλείπω το πρωινό;
Όχι. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι παρόλο που καταναλώνουν καθημερινά πρωινό έχουν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής. Αν φροντίζετε να τρώτε υγιεινά τρόφιμα για το υπόλοιπο της ημέρας, τότε η πρακτική είναι απόλυτα υγιής.
3. Μπορώ να πάρω συμπληρώματα κατά τη νηστεία;
Ναι. Βιταμίνες όπως το μαγνήσιο ή σύμπλεγμα βιταμινών Β ή βιταμίνη C ή σίδηρο.
4. Υπάρχει περίπτωση να έχω απώλεια μυϊκής μάζας;
Όλες οι μέθοδοι απώλειας βάρους μπορούν να προκαλέσουν απώλεια μυών, γι ‘αυτό είναι σημαντικό να αυξήσετε τα βάρη και να διατηρήσετε υψηλή πρόσληψη πρωτεΐνης. Μια μελέτη έδειξε ότι η διαλειμματική νηστεία προκαλεί λιγότερη απώλεια μυών από τον κανονικό περιορισμό θερμίδων.
5. Η νηστεία θα επιβραδύνει τον μεταβολισμό μου;
Όχι. Μελέτες δείχνουν ότι οι βραχυπρόθεσμες νηστείες στην πραγματικότητα ενισχύουν το μεταβολισμό.
6. Συστήνετε στα παιδιά ή στις έγκυες;
Οχι, δεν συστήνετε.
Τελικά, είναι κάτι που πρέπει να το δοκιμάσετε;
Η διαλειμματική νηστεία δεν είναι κάτι που χρειάζεται κανείς να κάνει οπωσδήποτε. Είναι απλά μια από τις πολλές στρατηγικές που υπάρχουν για τον τρόπο ζωής που βελτιώνουν την υγεία σας. Η κατανάλωση πραγματικού φαγητού, η άσκηση και η φροντίδα του ύπνου σας παραμένουν οι πιο σημαντικοί παράγοντες που πρέπει να εστιάσετε.
Εάν δεν σας αρέσει η ιδέα της νηστείας, τότε μπορείτε με ασφάλεια να αγνοήσετε αυτό το άρθρο και να συνεχίσετε να κάνετε ό,τι λειτουργεί για σας.
Στο τέλος της ημέρας, δεν υπάρχει ενιαία λύση όταν πρόκειται για τη διατροφή. Η καλύτερη διατροφή για εσάς είναι αυτή που μπορείτε να διατηρήσετε μακροπρόθεσμα.
Η διαλειμματική νηστεία μπορεί να είναι κατάλληλη για κάποιους ανθρώπους, και μη κατάλληλη για άλλους ανθρώπους.
Πηγές:
Annual Review of Nutrition 2017, 37:371–93 , Metabolic Effects of Intermittent Fasting.
Ruth E. Patterson and Dorothy D. Sears
1 Comment
I don’t think the title of your article matches the content lol. Just kidding, mainly because I had some doubts after reading the article.