Ακούγεται απλό αν το διαβάσεις, σε δυσκολεύει στην πράξη.
Πιθανότατα έχεις ακούσει για το διαισθητικό φαγητό (Intuitive Eating) και ίσως να το έχεις δοκιμάσει. Τι ακριβώς είναι όμως η διατροφή με συνείδηση και πώς τρώει κάποιος που την ασκεί;
Θα σε απαλλάξω από τους τεχνικούς όρους και θα το κρατήσω απλό: κάποιος που τρώει με συνείδηση είναι κάποιος που τρώει όταν πεινάει, σταματάει όταν χορταίνει και είναι απαλλαγμένος από ενοχές.
Ακούγεται πολύ καλό για να είναι αληθινό; Η αλλαγή είναι μεγάλη, σημαντική και σίγουρα εφικτή.
Το φαγητό είναι τόσο απλό όσο το να κάνεις ένα ντούς!
Θα το εξηγήσω αμέσως: Κάνουμε ντους επειδή πρέπει, απολαμβάνουμε ένα ζεστό ντους το χειμώνα και ένα κρύο το καλοκαίρι, αλλά δεν το σκεφτόμαστε ιδιαίτερα. Κάνουμε ντους και συνεχίζουμε τη μέρα μας. Δεν τηρούμε πρόγραμμα ή κανόνες. Δεν μας είπε μια συνάδελφος ότι εκείνη δεν κάνει ποτέ ντους μετά τις 7 το απόγευμα και σκεφτήκαμε να το δοκιμάσουμε.
Αν κάποιος μας έλεγε πως έχει κανόνες για το πότε και πως κάνει ντους, θα μας φαινόταν περίεργο. Όταν πρόκειται για το φαγητό όμως, το παράξενο μας φαίνεται λογικό.
Τα σχέδια, οι κανόνες και η υπερβολική σκέψη γίνονται αποδεκτά και μάλιστα προωθούνται από την κουλτούρα της δίαιτας. Κάποιος που τρώει σύμφωνα με ορισμένες «αρχές» θεωρείται πειθαρχημένος, κάτι που πρέπει να θαυμάζει κανείς.
Ωστόσο, το διαισθητικό φαγητό είναι το αντίθετο από αυτό. Συμβαίνει ενστικτωδώς, απρογραμμάτιστα και με πολλή αυτοπεποίθηση. Είναι το ντους που ισοδυναμεί με το φαγητό.
Ίσως να γνωρίζεις κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ δίαιτα, που δεν παραπονιέται όταν τρώει πολύ σε ένα οικογενειακό τραπέζι και δεν αποκαλεί καμία τροφή καλή, κακή ή ακόμα και «ένοχη απόλαυση». Αυτός είναι ένας άνθρωπος που τρώει με διαίσθηση και συνείδηση.
3 βασικές αρχές για το Intuitive Eating.
- Άσε πίσω την κουλτούρα της δίαιτας.
Όλοι, ειδικά η κουλτούρα της δίαιτας, φαίνεται να γνωρίζουν τι είναι καλύτερο να τρώμε με συγκεκριμένο τρόπο. Ακολουθώντας συγκεκριμένες δίαιτες, όπως χαμηλούς υδατάνθρακες ή ακολουθώντας κανόνες όπως το να μην τρώτε μετά τις 18:00. Αυτό έχει γίνει πολύ φυσιολογικό αυτές τις μέρες.
Επομένως, μια πολύ σημαντική πτυχή της διαισθητικής διατροφής είναι να αφήσετε αυτούς τους ακριβείς κανόνες και τις ετικέτες. Αντίθετα μάθε να ακούς τη διαίσθηση σου. Κάτι που θέλει εξάσκηση, αλλά τελικά πηγαίνει αβίαστα. Όπως ακριβώς ξέρεις πότε πρέπει να κάνεις ντους χωρίς καμία προσπάθεια ή κανόνα.
Αυτό που πραγματικά θα σου φέρει αποτέλεσμα, είναι η αλλαγή στον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά σου, όχι ένα ζυγισμένο γεύμα χωρίς υδατάνθρακες.
- Σεβασμός στο σώμα σου.
Ξοδεύουμε τόσα χρήματα σε προϊόντα μακιγιάζ ή ομορφιάς και κάνουμε πολλά πράγματα όσον αφορά την εμφάνισή μας.
Σεβόμαστε την εμφάνισή μας, αλλά εξωτερικά. Αγνοούμε τα σήματα πείνας ή την όρεξή μας για ορισμένα τρόφιμα επειδή φοβόμαστε να πάρουμε βάρος.
Κάποιος που τρώει διαισθητικά από την άλλη πλευρά, σέβεται το σώμα του εσωτερικά. Όταν νιώθει πείνα, παίρνουν κάτι να φάνε και δεν περιμένουν μέχρι να έρθει η ώρα να φάνε. Και όταν λαχταρήσουν κάτι γλυκό, θα το απολαύσουν χωρίς ενοχές.
Μάθε να σέβεσαι το σώμα σου και τις ανάγκες του. Δώσε στο μυαλό και στο σώμα σου αυτό που χρειάζονται για να μπορούν να αποδώσουν όλη την ημέρα.
- Δώσε χώρο.
Το να απολαύσεις πραγματικά κάτι είναι δυνατό μόνο εάν δώσεις στον εαυτό σου το χώρο να το κάνει.
Με αυτό τον τρόπο θα μπορείς να σταματήσεις να τρως όταν χορτάσεις. Έτσι μαθαίνεις να απολαμβάνεις μερικά μπισκότα και όχι όλο το κουτί: Όταν δίνεις στον εαυτό σου το χώρο να βυθιστεί σε αυτή την απόλαυση, και δεν τον αφήνεις να βυθιστεί στις ενοχές.
Δεν θα αλλάξεις τις διατροφικές σας συνήθειες από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά δεν είναι αδύνατο. Να θυμάσαι, μην προσπαθείς να είσαι τέλειος. Το σώμα είναι ομορφότερο όταν είναι ελεύθερο, όχι όταν είναι τέλειο.