Πολλοί επιστήμονες υποστηρίζουν πως οι αρχαίοι Έλληνες ήταν οι πρώτοι καλλιεργητές του συγκεκριμένου λαχανικού, καθώς καλλιεργούσαν πράσινα φυλλώδη λάχανα που έμοιαζαν με το kale, τα οποία έβραζαν και έτρωγαν ως θεραπεία για τη μέθη.
Άλλοι πάλι υποστηρίζουν πως πρώτοι ήταν οι Ρωμαίοι, καθώς έχουν βρεθεί πρώιμα Ρωμαϊκά χειρόγραφα με αναφορές σε «κράμβες», μια λέξη που περιλάμβανε άγρια γογγύλια , λάχανα και φυτά που έμοιαζαν με kale. Από τον Μεσαίωνα και έπειτα το εν λόγω λάχανο εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη και την Ασία ενώ στη συνέχεια Ιταλοί, Ρώσοι και Σκωτσέζοι ανέπτυξαν διάφορα είδη της συγκεκριμένης λαχανίδας.
Αν τώρα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να ενσωματώσεις στη διατροφή σου αυτό το σπουδαίο λαχανικό, που θα έκανε μέχρι και τον Ποπάυ να απαρνηθεί το σπανάκι, να σε ενημερώσουμε πως δυστυχώς στην Ελλάδα οι παραγωγοί είναι μετρημένοι στα δάχτυλα του ενός χεριού, στην Αττική, στην Εύβοια στην Κρήτη, αλλά και στη Δράμα. Ωστόσο μπορείς να βρεις kale το χειμώνα σε αρκετές από τις καλές λαϊκές αγορές αλλά και σε βιολογικά σούπερ μάρκετ και να το μαγειρέψεις με χίλιους δύο τρόπους.
Μπορείς, για παράδειγμα, να το χρησιμοποιήσεις, όπως το σπανάκι, στη μαγειρική σου ή να το βάλεις στους πράσινους χυμούς και τα smoothies σου. Αν πάλι θα προτιμούσες να το τρως ωμό στις σαλάτες σου, θα σου προτείναμε να του κάνεις πρώτα ένα γερό “μασάζ”, καθώς τα φύλλα του είναι αρκετά σκληρά και κατ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν να γίνει πιο εύκολη η κατάποση και η πέψη τους.
Ιδέες για να καταναλώσεις το εν λόγω λαχανικό στην καθημερινότητά σου:
- «Σαλάτα με κέιλ» με κινόα και εσπεριδοειδή
- Φασολάδα με κέιλ
1 Comment
Thanks for sharing. I read many of your blog posts, cool, your blog is very good.