O καρκίνος αποτελεί ένα δυσάρεστο θέμα προς συζήτηση, δεν παύει όμως να είναι μια νόσος που μας απασχολεί ιδιαίτερα τις τελευταίες δεκαετίες, καθώς παρουσιάζεται ως δεύτερη αιτία θανάτου παγκοσμίως, μετά τα καρδιαγγειακά νοσήματα.
Παράλληλα, είναι γνωστό ότι ένα πολύ μεγάλο ποσοστό καρκίνων (τουλάχιστον το 18,2%) σχετίζεται με παράγοντες που αφορούν τις διατροφικές μας συνήθειες και τη σωματική δραστηριότητα, γεγονός που καθιστά τον τρόπο που ζούμε (διατροφή και άσκηση), τον δεύτερο παράγοντα κινδύνου για τη νόσο αμέσως μετά το κάπνισμα.
Επομένως, η διατροφή μας μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για εμάς για να θωρακίσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τον οργανισμό μας απέναντι στη νόσο.
Οι συστάσεις από την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρία, όσον αφορά την διατροφή και τη σωματική δραστηριότητα είναι
1) Διατήρηση ενός υγιούς σωματικού βάρους
2) Τακτική σωματική δραστηριότητα:
- τουλάχιστον 150 – 300 λεπτά μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα την εβδομάδα
- ή 75-150 λεπτά έντονης σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα
- ή αντίστοιχος συνδυασμός των δύο
3) Υγιεινές διατροφικές συνήθειες σε κάθε ηλικία
- Τροφές υψηλές σε θρεπτικά συστατικά
- Ποικιλία λαχανικών (πράσινα φυλλώδη, κόκκινα, πορτοκαλί) και οσπρίων
- Ποικιλία χρωμάτων στα φρούτα, κατά προτίμηση ολόκληρα και όχι χυμοί
- Προιόντα ολικής άλεσης έναντι των απλών υδατανθράκων
- Περιορισμός κόκκινου και επεξεργασμένου κρέατος
- Περιορισμός ποτών και αναψυκτικών πλούσιων σε ζάχαρη
- Περιορισμός τροφίμων που έχουν υποστεί μεγάλη επεξεργασία (π.χ. συσκευασμένα γλυκά, σοκολάτες και αρτοσκευάσματα)
4) Αποφυγή κατανάλωσης αλκοόλ
- Εάν κάποιος καταναλώνει αλκοόλ συστήνεται περιορισμός του στο 1 ποτηράκι ανά ημέρα για τις γυναίκες και στα 2 ποτηράκια για τους άντρες.
Πέρα όμως από τις επίσημες συστάσεις της Αμερικανικής Αντικαρκινικής Εταιρείας (ACS) και του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (WCRF), υπάρχουν πολλά στοιχεία μελετών που υποδεικνύουν τον ρόλο της διατροφής στην πρόληψη αλλά και αντιμετώπιση του καρκίνου. Περιληπτικά θα αναφερθούμε σε μερικά από αυτά.
– Υψηλή κατανάλωση λαχανικών και φρούτων. Η καθημερινή κατανάλωση ποικιλίας λαχανικών και φρούτων μας προσφέρει πλήθος βιταμινών και ιχνοστοιχείων απαραίτητων για τον μεταβολισμό και την φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού μας, συμβάλλοντας στην προστασία του από ανάπτυξη κακοήθειας. Επιπλέον τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά αλλά και τα σταυρανθή λαχανικά, όπως είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το λάχανο, κ.α., φαίνεται να έχουν σημαντικές αντικαρκινικές ιδιότητες.
– Κατανάλωση τροφών πλούσιων σε αντιοξειδωτικά. Τα αντιοξειδωτικά είναι ουσίες που μας προστατεύουν από τις ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται στον οργανισμό μας, προλαμβάνοντας κυτταρικές βλάβες. Τα φρούτα και τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, οι ξηροί καρποί, το πράσινο τσάι και τα φυτικά ροφήματα περιέχουν πλήθος αντιοξειδωτικών.
– Καλή ισορροπία ω3/ω6 λιπαρών στη διατροφή. Αυτό το επιτυγχάνουμε καταναλώνοντας τακτικά τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά, όπως είναι τα λιπαρά ψάρια (σολομός, σαρδέλα, σκουμπρί, ρέγκα, τσιπούρα, πέστροφα, μπαρμπούνι, λαβράκι), χόρτα και ξηρούς καρπούς όπως τα καρύδια ή ο λιναρόσπορος. Ο λιναρόσπορος επίσης είναι πλούσιος σε φυτο-οιστρογόνα, και φαίνεται να σχετίζεται με μείωση της ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων.
– Τέλος, η καλή λειτουργία του εντέρου, μέσω της κατανάλωσης τροφών που θρέφουν το μικροβίωμά μας, (φυτικές ίνες, όσπρια, δημητριακά ολικής) αλλά και τροφών πλούσιων σε προβιοτικά (π.χ. κεφίρ, γιαούρτι, κ.α.), είναι υψίστης σημασίας για την απέκκριση των τοξικών ουσιών από το σώμα και την πρόληψη του καρκίνου, ιδίως του παχέος εντέρου.
Εσύ τί από αυτά εφαρμόζεις;
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ Donaldson, M. S. (2004). Nutrition and cancer: A review of the evidence for an anti-cancer diet. Nutrition Journal, 3(1). https://doi.org/10.1186/1475-2891-3-19 Rock, C. L., Thomson, C., Gansler, T., Gapstur, S. M., McCullough, M. L., Patel, A. V., Andrews, K. S., Bandera, E. V., Spees, C. K., Robien, K., Hartman, S., Sullivan, K., Grant, B. L., Hamilton, K. K., Kushi, L. H., Caan, B. J., Kibbe, D., Black, J. D., Wiedt, T. L., … Doyle, C. (2020). American Cancer Society guideline for Diet and physical activity for cancer prevention. CA: A Cancer Journal for Clinicians, 70(4), 245–271. https://doi.org/10.3322/caac.21591