
Πίνεις καφέ;
Έχεις παρατηρήσει να σε επηρεάζει μέσα στη μέρα;
Στο σώμα ή στη διάθεση σου;
Είμαστε συνηθισμένοι να πίνουμε πολλούς καφέδες μέσα στη μέρα και να θεωρούμε πως «δεν μας πιάνουν». Κι όμως! Η καφεΐνη μας επηρεάζει εάν δεν την καταναλώνουμε εντός τον επιτρεπτών ορίων, ακόμα κι αν δεν το καταλαβαίνουμε.
Ακόμη, βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα που δεν το φανταζόμασταν ποτέ, όπως είναι η μαύρη σοκολάτα, οι τσίχλες, τα αναψυκτικά, το τσάι και άλλα.
H καφεΐνη υπάρχει ως φυσικό συστατικό στον καφέ, στο τσάι και στο κακάο. Για τον άνθρωπο, η καφεΐνη δρα ως διεγερτικό του κεντρικού νευρικού συστήματος, έχοντας ως αποτέλεσμα την προσωρινή αποτροπή της υπνηλίας και την αποκατάσταση της εγρήγορσης.
Μελέτες δείχνουν ότι η μέτρια πρόσληψη καφεΐνης επιδρά θετικά στη πνευματική και σωματική απόδοση. Παρόλα αυτά, μερικά άτομα βιώνουν συμπτώματα όπως άγχος, αϋπνία και πονοκεφάλους, ακόμα και όταν καταναλώνουν καφεΐνη μέσα στα επιτρεπτά όρια, σύμφωνα με τις διεθνείς συστάσεις.
Αν σε επηρεάζει αυτό, θα το μάθεις απο το test DNA.
Για παράδειγμα, σύμφωνα με το γενετικό σου προφίλ, δεν θα βιώνεις συμπτώματα αϋπνίας και άγχους, αν η ημερήσια πρόσληψή σου σε καφεΐνη κυμαίνεται στα επιτρεπτά όρια.
Για να μην υπερβαίνεις το ανώτατο όριο πρόσληψης καφεΐνης:
- Ανάλυσε την πρόσληψη καφεΐνης γιατί μπορεί να καταναλώνεις περισσότερη από αυτή που νομίζεις. Η σοκολάτα και οι τσίχλες είναι πηγές καφεΐνης που πολλές φορές παραβλέπουμε, όπως και κάποια συμπληρώματα διατροφής.
- Δες από πού προέρχεται η καφεΐνη που καταναλώνεις, πόση καταναλώνεις και ποιες ώρες της ημέρας την καταναλώνεις. Μόλις τα αναγνωρίσεις όλα αυτά, θα είναι πιο εύκολο να την μειώσεις, αν χρειάζεται.
Ήξερες ότι 1 ποτήρι σοκολατούχο γάλα περιέχει 2-5 mg καφεΐνης; Επομένως, καλό θα ήταν να αποφεύγεται από παιδιά κάτω των 4 ετών, ενώ μέχρι και τα 6 έτη προτείνεται να αποτελεί μια σπάνια λιχουδιά και να καταναλώνεται μόνο το πρωί!