Σε αυτό το άρθρο θα μιλήσουμε για το πώς η ψυχική και σωματική υγεία επηρεάζονται από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και συνδεόμαστε με αυτήν.
Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες μελέτες επικεντρώνονται στο πώς οι σκέψεις και οι αντιλήψεις μας επηρεάζουν τη φυσιολογία μας, αναπτύσσοντας έτσι μια ξεχωριστή θεωρία για το πώς αλληλεπιδρούν το μυαλό και το σώμα.
Η ψυχική μας κατάσταση μπορεί να είναι καθοριστική για τον προσδιορισμό συμπτωμάτων που βιώνουμε όπως ο πόνος, η ναυτία, η κόπωση και η κατάθλιψη. Αισθήματα όπως το άγχος και ο φόβος μπορούν να προκαλέσουν έντονες ταχυπαλμίες και στομαχικές διαταραχές, με αποτέλεσμα να προκαλέσουν με αυτό τον τρόπο μια ανοσοαπόκριση που ονομάζεται φλεγμονή. Αυτές οι διαδικασίες δεν βρίσκονται συνήθως κάτω από τον συνειδητό μας έλεγχο – δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις αλλαγές που προκύπτουν – αλλά υπάρχουν έμμεσες μέθοδοι που μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να τις επηρεάσουμε.
Ενώ σε καμία περίπτωση δεν υπονοούμε ότι οι ασθένειες είναι «όλες στο μυαλό μας», μελέτες δείχνουν ότι η ψυχική και σωματική υγεία μας επηρεάζεται από τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και συνδεόμαστε με αυτήν. Ο διαλογισμός είναι μια από τις έμμεσες μεθόδους που μπορούν να βοηθήσουν, γεγονός το οποίο δεν προκαλεί έκπληξη δεδομένου ότι ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε και συνδεόμαστε με τη ζωή μας είναι ακριβώς αυτό που μας διδάσκει το mindful living.
Η επίδραση του mindfulness στην αντιμετώπιση φλεγμονών υποστηρίζεται και από μια πρόσφατη έρευνα που έδειξε αλλαγές στο κύκλωμα του εγκεφάλου και μειωμένη φλεγμονή μετά από τρεις ημέρες εξάσκησης mindfulness , ενώ τρεις ημέρες χαλάρωσης δεν είχαν το ίδιο αποτέλεσμα. Ας δούμε όμως τη διαφορά στις επιπτώσεις μεταξύ του mindfulness διαλογισμού και της χαλάρωσης:
Ο mindful διαλογισμός επηρεάζει τα εγκεφαλικά κυκλώματα περισσότερο από τις πρακτικές χαλάρωσης. Αυτές οι αλλαγές του κυκλώματος του εγκεφάλου μας βοηθούν να κατανοήσουμε πώς ο mindful διαλογισμός βελτιώνει την υγεία. Η πρακτική του mindfulness διδάσκει στους συμμετέχοντες πώς να είναι πιο ανοιχτοί και προσεκτικοί στις εμπειρίες, ακόμα και στις δύσκολες. Αντίθετα, οι πρακτικές χαλάρωσης είναι αποτελεσματικές μόνο στιγμιαία, κάνοντας το σώμα να αισθάνεται χαλαρό, αλλά είναι δυσκολότερο να εφαρμοστούν όταν αντιμετωπίζεις δύσκολες και στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή μας. Αυτό το νέο εύρημα ρίχνει φως στο πώς το mindfulness living επιδρά στον εγκέφαλο ώστε να παράγει αυτά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη για την υγεία.
Μπορούμε να δούμε το mindful living λοιπόν ως ένα σημαντικό εφόδιο στην προσπάθεια κατανόησης του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό και το σώμα, καθώς και μια εξειδικευμένη μέθοδος για τη διαχείρισή τους. Σε καμία περίπτωση δεν ισχυριζόμαστε ότι το mindfulness είναι κάτι μαγικό που θα λύσει όλα σας τα προβλήματα. Ο καθένας από εμάς έχει αναπτύξει συνήθειες που επηρεάζουν βαθιά και ελέγχουν τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το μυαλό και το σώμα μας. Οι σωματικές και ψυχολογικές μας συνήθειες είναι ισχυρές και δεν μπορούμε έτσι απλά να ξεφύγουμε από αυτές. Οι συνήθειες μας εξαρτώνται όχι μόνο από τη νοοτροπία μας, όχι μόνο από τη βιολογία μας, αλλά και από τις σχέσεις μας, το εξωτερικό περιβάλλον, την κοινωνία και τον πολιτισμό και η αλήθεια είναι ότι έχουμε περιορισμένο έλεγχο σε όλα αυτά. Παρόλα αυτά, η συνεχής αλλαγή της οπτικής μας γωνίας και η αλλαγή των πεποιθήσεών μας, φαίνεται πως είναι ένας βασικός μηχανισμός μέσω του οποίου το mindfulness living βοηθάει την υγείας μας.
Υπάρχει ένα παλιό ρητό που λέει: “Αλλάξτε τη στάση σας, αλλά παραμείνετε φυσιολογικός”. Αυτό το ρητό περικλείει και το νόημα του mindfulness living. Χωρίς να αναλωνόμαστε στο να προσπαθούμε να αλλάξουμε τη στιγμή,το τι μας συμβαίνει- αλλάζουμε τη σχέση μας με τη στιγμή – τη σημασία που δίνουμε σε ότι συμβαίνει και τον τρόπο ανταπόκρισης μας. Αυτό, όπως φαίνεται, αλλάζει επίσης και τη στιγμή!