Σου έχω πέντε υπέροχες συνταγές από το κατεξοχήν comfort food του χειμώνα, τη σούπα. Αυτές οι σούπες είναι πλούσιες σε γεύση, γεμάτες θρεπτικά συστατικά και ιδανικές για να τις φτιάχνεις σε μεγάλες ποσότητες για να τις διατηρείς στην κατάψυξη και όλες ετοιμάζονται γρήγορα με υλικά που έχουμε στο ντουλάπι μας. Έτσι, γυρνώντας μετά από μια κουραστική κρύα μέρα, θα έχεις ένα εύκολο και ελαφρύ βραδινό γεύμα να σε περιμένει. Το μόνο που θα έχεις να κάνεις είναι να την βάλεις για 5 λεπτά στο φούρνο μικροκυμάτων και θα νιώθεις ευγνώμων που έχεις κάνει την προετοιμασία σου εγκαίρως.
1/ Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΑΡΩΜΑΤΙΚΗ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΦΑΚΕΣ
ΥΛΙΚΑ
¼ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 καρότα, καθαρισμένα και ψιλοκομμένα
4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
2 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. κάρυ σε σκόνη
½ κ.γ. αποξηραμένο θυμάρι
1 μεγάλη κονσέρβα ντομάτες σε κύβους
1 φλιτζάνι φακές (καφέ ή πράσινες) ξεπλυμένες
4 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών
2 φλιτζάνια νερό
1 κ.γ. αλάτι
1 πρέζα κόκκινου πιπεριού
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά προτίμηση
1 φλιτζάνι ψιλοκομμένα πράσινα λαχανικά, προαιρετικά (λάχανο, kale, σπανάκι)
1 έως 2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού (½ έως 1 μέτριο λεμόνι), κατά προτίμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και το καρότο και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κρεμμύδι να μαλακώσει και να γίνει διάφανο, περίπου 5 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο, το κύμινο, το κάρυ και το θυμάρι. Σωτάρετε μέχρι να αρωματιστούν ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίξτε μέσα τις ντομάτες σε κύβους και μαγειρέψτε για λίγα λεπτά ακόμα, ανακατεύοντας συχνά, ώστε να ενισχυθεί η γεύση τους. Ρίξτε μέσα τις φακές, το ζωμό και το νερό. Προσθέστε το αλάτι και το κόκκινο πιπέρι. Δυναμώστε τη φωτιά μέχρι να βράσει και στη συνέχεια σκεπάστε μερικώς την κατσαρόλα, χαμηλώνοντας πάλι τη φωτιά για να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε για 25 έως 30 λεπτά ή μέχρι οι φακές να μαλακώσουν αλλά να διατηρούν το σχήμα τους. Αν θέλετε, μπορείτε να πολτοποιήστε 2 φλιτζάνια από τη σούπα σε ένα μπλέντερ για να δώσετε πιο βελουτέ υφή στην υπόλοιπη σούπα ή να χρησιμοποιήστε ένα ραβδομπλέντερ για να αναμείξετε ένα μέρος της σούπας. Προσθέστε τα ψιλοκομμένα πράσινα λαχανικά και μαγειρέψτε για άλλα 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Αφαιρέστε την κατσαρόλα από τη φωτιά και ανακατέψτε 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού. Πασπαλίστε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Σερβίρεται ζεστή. Ό,τι περισσέψει, μπορεί να καταψυχθεί για αρκετούς μήνες.
2/ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΚΟΛΟΚΥΘΑ BUTTERNUT (κεντρική φωτογραφία)
ΥΛΙΚΑ
½ μέτριο γλυκό κρεμμύδι, σε κύβους
2 κ.σ. ελαιόλαδο
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένο
4 φύλλα φασκόμηλου, ψιλοκομμένα
3 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
2 ½ κιλά κολοκύθα, καθαρισμένη, χωρίς σπόρους και σε κύβους
3 μεγάλα καρότα, κομμένα σε κυβάκια
1 σέλινο ή σέλερι, κομμένο σε κυβάκια
1 μήλο Granny Smith, χωρίς κουκούτσια και ψιλοκομμένο
4 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
2 κ.σ. ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο
σπόρους από ρόδι (προαιρετικά)
κολοκυθόσπορο (προαιρετικα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να γίνει διάφανο, περίπου 2-3 λεπτά. Προσθέτετε το σκόρδο, το φασκόμηλο και το θυμάρι και ανακατεύετε μέχρι να αρωματιστούν για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτετε την κολοκύθα, τα καρότα, το σέλινο, το μήλο, το ζωμό κοτόπουλου, 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι και αφήνετε να βράσουν για 15- 20 περίπου λεπτά. Αφαιρέστε και πετάξτε τα κλαδάκια θυμαριού. Πολτοποιήστε με ένα μπλέντερ μέχρι να επιτευχθεί η επιθυμητή συνοχή. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλίστε με σχοινόπρασο και αν θέλετε με λίγους σπόρους ρόδι και κολοκυθόσπορο. ΑΝ περισσέψει, διατηρείτε στην κατάψυξη.
3/ ΜΑΝΙΤΑΡΟΣΟΥΠΑ ΜΕΣΠΑΝΑΚΙΥΛΙΚΑ
2 φλιτζάνια μανιτάρια portobello σε κύβους
250 γρ. μανιτάρια λευκά ή καφέ σε φετάκια
4 κ.σ ελαιόλαδο
1 μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε μικρούς κύβους
3 μέτρια καρότα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρούς κύβους
1 κοτσάνι σέλινο, σε μικρούς κύβους
3 έως 5 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες ή ψιλοκομμένες
8 φλιτζάνια ζωμό λαχανικών χωρίς συντηρητικά
2 μικρές γλυκοπατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κυβάκια
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο
1 κουταλιά της σούπας αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4-5 χούφτες φρέσκο σπανάκι
1/8-1/4 κ.γ πιπέρι καγιέν, προαιρετικά και ανάλογα την προτίμηση
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε μια κατσαρόλα προσθέστε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και στη συνέχεια σωτάρετε το κρεμμύδι μέχρι να γίνει διάφανο. Προσθέστε τα καρότα, τις γλυκοπατάτες και το σέλινο και σοτάρετε τα λαχανικά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για περίπου 7 λεπτά ή μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν- ανακατεύετε ανά διαστήματα. Προσθέστε το σκόρδο και ανακατέψτε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια προσθέστε τα μανιτάρια και τα σωτάρετε μέχρι να αρχίσουν να βγάζουν τα υγρά τους. Προσθέστε το ζωμό, τη ρίγανη, τον κόλιανδρο, το αλάτι, το πιπέρι και αφήστε το μείγμα να βράσει για περίπου 12 έως 15 λεπτά ή μέχρι οι γλυκοπατάτες να μαλακώσουν. Σβήνετε τη φωτιά, προσθέτετε το σπανάκι και ανακατεύετε για περίπου 1 λεπτό ή μέχρι να μαραθεί. Πασπαλίστε με το πιπέρι καγιέν και σερβίρετε. Μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη έως 4 μήνες.
4/ ΜΕΞΙΚΑΝΙΚΗ ΚΟΤΟΣΟΥΠΑ ΜΕ FLAKES ΤΟΡΤΙΓΙΑΣ
ΥΛΙΚΑ
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 πιπεριά jalapeño κομμένη σε κύβους και χωρίς σπόρους
1 κ.γ. κύμινο
1 κ.γ. σκόνη τσίλι
3 μεγάλες ντομάτες πολτοποιημένες
1 κονσέρβα ντομάτες σε κύβους (με τσίλι προαιρετικά)
3 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου
400 gr μαύρα φασόλια (ξεπλυμένα και στραγγισμένα)
1 φλιτζάνι καλαμπόκι (στραγγισμένο αν είναι σε κονσέρβα)
2 στήθη κοτόπουλου χωρίς κόκαλα (χωρίς δέρμα)
1/4 φλιτζάνι κόλιαντρο (ψιλοκομμένο)
1 λάιμ χυμό
1 αβοκάντο (κομμένο σε φέτες)
6 τορτίγιες καλαμποκιού κομμένες σε λωρίδες
1/4 φλιτζανιού ελαιόλαδο
αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόψτε τις τορτίγιες σε λωρίδες, αλατίστε ελαφρώς και ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 °C στη λαδόκολλα για 5-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το jalapeño στην κατσαρόλα και μαγειρέψτε μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, περίπου 3 έως 4 λεπτά. Προσθέστε το ζωμό κοτόπουλου, τα μαύρα φασόλια, τις ντομάτες, τους κύβους ντομάτας με τους χυμούς, το καλαμπόκι, το χυμό λάιμ, το κόλιανδρο, το κύμινο και τη σκόνη τσίλι. Ανακατέψτε. Προσθέστε τα στήθη κοτόπουλου και αφήστε τη σούπα να πάρει βράση σε δυνατή φωτιά. Μειώστε τη φωτιά και αφήστε να σιγοβράσει χωρίς καπάκι για 20 λεπτά. Αφαιρέστε το κοτόπουλο από την κατσαρόλα και τεμαχίστε το με δύο πιρούνια. Προσθέστε το τεμαχισμένο κοτόπουλο ξανά στην κατσαρόλα και σιγοβράστε για άλλα 3 λεπτά. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι. Μοιράστε τη σούπα σε μπολ και προσθέστε από πάνω λωρίδες τορτίγια, φέτες λάιμ και κομμένο αβοκάντο. Για να το καταψύξετε, αφήστε το να κρυώσει εντελώς και στη συνέχεια, μεταφέρετέ το σε ένα δοχείο που να είναι ασφαλές για την κατάψυξη ή σε επανασφραγιζόμενη πλαστική σακούλα και καταψύξτε το για έως και 3 μήνες.
5/ ΧΡΥΣΑΦΕΝΙΑ ΣΟΥΠΑ ΜΕ ΜΠΡΟΚΟΛΟ
ΥΛΙΚΑ
200 γρ. μπουκετάκια μπρόκολου (κομμένα σε μικρά κομμάτια)
1 καρότο σε κυβάκια
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
80 γρ. ωμά κάσιους
1 λίτρο ζωμό λαχανικών
3/4 κ.γ κουρκουμά
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο (για το μαγείρεμα)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ζεσταίνετε 1-2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα για σούπα σε χαμηλή προς μέτρια φωτιά. Σοτάρετε τα κρεμμύδια και τα καρότα για περίπου 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε αλάτι, μαύρο πιπέρι και τον κουρκουμά και ανακατέψτε καλά. Ζεσταίνετε για περίπου 1 λεπτό ακόμα. Προσθέστε τα μπουκετάκια μπρόκολου και μαγειρέψτε για περίπου 5 λεπτά ακόμα. Προσθέστε το ζωμό, αφήστε το να πάρει μια βράση, και στη συνέχεια βάλτε το σε σιγανή φωτιά. Μαγειρέψτε για 5-7 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Τοποθετήστε τα κάσιους σε ένα μπλέντερ, προσθέστε λίγο από τη σούπας (μόνο υγρό, όχι λαχανικά) για να καλύψει τα κάσιους. Χτυπήστε προσεκτικά τα κάσιους σε μια λεία πάστα, προσθέτοντας περισσότερο υγρό αν χρειαστεί.
Προσθέστε το μείγμα των κάσιους πίσω στη σούπα. Ανακατέψτε καλά και απολαύστε!
Καλή επιτυχία και καλή απόλαυση!