Ήξερες πως η υγεία του εντέρου μας επηρεάζει τη διάθεσή μας;
Η σεροτονίνη, γνωστή και ως «νευροδιαβιβαστής της χαράς», είναι ένας από τους κύριους νευροδιαβιβαστές του εγκεφάλου και συμμετέχει σε πολλές λειτουργίες που ρυθμίζουν το νευρικό μας σύστημα. Η σεροτονίνη συνδέεται άμεσα με τη συναισθηματική μας ευεξία, καθώς διαταραχές στον μεταβολισμό της έχουν συσχετιστεί με ψυχιατρικές διαταραχές, όπως η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές, ενώ αξίζει να αναφερθεί ότι πλήθος φαρμάκων που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπισή τους, στοχεύουν στη ρύθμιση των επιπέδων σεροτονίνης στον οργανισμό.
Πώς η σεροτονίνη σχετίζεται με την υγεία του εντέρου και τη διατροφή;
Η σεροτονίνη παράγεται κυρίως στο έντερο από το αμινοξύ τρυπτοφάνη, το οποίο προέρχεται από τη διατροφή μας. Το μικροβίωμα του εντέρου παίζει καθοριστικό ρόλο στη μετατροπή της τρυπτοφάνης σε σεροτονίνη, καθώς τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν τη σύνθεση σεροτονίνης, ρυθμίζοντας τη διαθεσιμότητα της τρυπτοφάνης. Τα προβιοτικά, ωφέλιμοι μικροοργανισμοί που βρίσκονται σε τρόφιμα που έχουν υποστεί ζύμωση, έχει αποδειχθεί ότι ενισχύουν τη σηματοδότηση της σεροτονίνης, υποδηλώνοντας μια άμεση σχέση μεταξύ της υγείας του εντέρου και της ρύθμισης της διάθεσης. Αντίθετα, δυσβίωση του εντέρου, δηλαδή ανισορροπία μεταξύ ωφέλιμων και βλαβερών βακτηρίων στο έντερο, φαίνεται να επηρεάζει αρνητικά την παραγωγή και τον μεταβολισμό της σεροτονίνης.
Πώς πρέπει να τρέφομαι για να έχω ένα υγιές εντερικό μικροβίωμα;
- Καταναλώστε τροφές πλούσιες σε προβιοτικά: Ενσωματώστε στη διατροφή σας τροφές όπως το γιαούρτι, το κεφίρ, τα λαχανικά τουρσί και τα ώριμα μαλακά τυριά.
- Επιλέξτε τροφές πλούσιες σε πρεβιοτικά (φυτικές ίνες): Καταναλώνετε καθημερινά ποικιλία φρούτων, λαχανικών και δημητριακών ολικής αλέσεως, καθώς οι φυτικές ίνες που περιέχουν είναι απαραίτητες για τη θρέψη των ευεργετικών βακτηρίων του εντέρου.
- Περιορίστε τα επεξεργασμένα τρόφιμα: Περιορίστε τη ζάχαρη και τα κορεσμένα και τρανς λιπαρά, για να μειώσετε την ανάπτυξη των βλαβερών βακτηρίων και να διατηρήσετε την ισορροπία στο εντερικό σας μικροβίωμα.
Μην ξεχνάτε πως η κατανάλωση τροφών πλούσιων σε τρυπτοφάνη, όπως πουλερικά, γαλακτοκομικά και ξηροί καρποί, καθώς και η επάρκεια βιταμινών Β μέσω καθημερινής κατανάλωσης ποικιλίας φρούτων και λαχανικών, είναι απαραίτητες για την παραγωγή της σεροτονίνης. Σε συνδυασμό με τη φροντίδα της εντερικής μικροχλωρίδας, έχετε όλα τα απαραίτητα συστατικά για μια ισορροπημένη διατροφή που προάγει τη βελτίωση της διάθεσης και τη ψυχική ευεξία!
Βιβλιογραφικές πηγές:
-
Akram, N., Faisal, Z., Irfan, R., Yasir Abbas Shah, Syeda Ayesha Batool, Zahid, T., Aqsa Zulfiqar, Fatima, A., Jahan, Q., Tariq, H., Saeed, F., Ahmed, A., Asghar, A., Huda Ateeq, Muhammad Afzaal, & Mahbubur Rahman Khan. (2023). Exploring the serotonin‐probiotics‐gut health axis: A review of current evidence and potential mechanisms. Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1002/fsn3.3826
-
Martin, S. E., Colleen Suzanne Kraft, Ziegler, T. R., Millson, E. C., Lavanya Rishishwar, & Martin, G. S. (2023). The Role of Diet on the Gut Microbiome, Mood and Happiness. The Role of Diet on the Gut Microbiome, Mood and Happiness. https://doi.org/10.1101/2023.03.18.23287442