Το συναισθηματικό φαγητό εκπληρώνει μια πραγματική ανάγκη στο σώμα μας, αλλά μπορεί εύκολα να βγει εκτός ισορροπίας όταν δε το ελέγχουμε με το μυαλό μας. Στόχος μας είναι να σε βοηθήσουμε να βρεις μια ισορροπία ανάμεσα στις στιγμιαίες λιγούρες και τη μακροχρόνια θρέψη με τέσσερα απλά βήματα.
Ο πολυάσχολος τρόπος ζωής μας κάνει συχνά να αμελούμε τη διαδικασία του φαγητού. Θυμηθείτε την τελευταία φορά που φάγατε καθισμένος στο γραφείο σας απαντώντας σε μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ή τρέχατε από το τραπέζι στη κουζίνα, προκειμένου να φροντίσετε την οικογένεια σας κατά τη διάρκεια του γεύματος. Αυτές οι καταστάσεις όχι μόνο οδηγούν συχνά σε διατροφικές επιλογές που δεν παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, αλλά αλλάζουν επίσης τον ρόλο του φαγητού στην ευτυχία μας.
Η αλήθεια είναι ότι η ευτυχία είναι ένα μεγάλο μέρος της υγείας. Η ευχαρίστηση που παίρνουμε από το φαγητό εκφράζεται σε πολλές περιστάσεις της ζωής μας, από το να μας βοηθήσει να γιορτάσουμε, να θυμηθούμε, μέχρι και να καλμάρουμε τον εαυτό μας. Το συναισθηματικό φαγητό είναι πολύ συχνά δυσφημισμένο, ενώ στην πραγματικότητα είναι μια διαδικασία που βασίζεται στην εξέλιξη, η οποία εξυπηρετεί μια πληθώρα νευροχημικών που έχουν σχεδιαστεί για να μας βοηθήσουν να νιώθουμε καλά.
Σε έναν κόσμο όπου πολλοί από εμάς έχουμε πρόσβαση σε πληθώρα φαγητού, η σωστή κατανάλωση μπορεί να μας βοηθήσει να διατηρήσουμε την ισορροπία μεταξύ της στιγμιαίας απόλαυσης και της ουσιαστικής θρέψης του σώματος και του μυαλού.
Λάβετε υπόψη αυτά τα ακόλουθα τέσσερα βήματα για να βρείτε πραγματική χαρά στο φαγητό, απολαμβάνοντας τόσο τη γεύση όσο και το πως σας κάνει να νιώθετε, είτε βρίσκεστε στο τραπέζι των φίλων σας, είτε σε ένα drive through, είτε σε ένα φανταχτερό εστιατόριο.
-Περιμένετε να πεινάσετε. Τα τρόφιμα έχουν καλύτερη γεύση όταν είμαστε πεινασμένοι. Η πείνα είναι επίσης το μήνυμα ότι είναι καιρός να φάμε. Απλά φροντίστε να μην περιμένετε πολύ. Η υπερβολική πείνα μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση φαγητού και σε μη θρεπτικές επιλογές, οι οποίες δε θα σας βοηθήσουν στο να νιώσετε καλά μακροπρόθεσμα.
-Συγκεντρώσου. Η κατανάλωση φαγητού είναι ένα τόσο φυσικό κομμάτι της ζωής μας, που μπορούμε να το κάνουμε όντας σε αυτόματο πιλότο. Αλλά τα πράγματα που είναι ευκολότερο να γίνουν παίρνουν συνήθως τη λιγότερη προσοχή μας. Συχνά καταφεύγουμε σε επιλογές που δεν ανταποκρίνονται στις συνολικές διατροφικές μας ανάγκες. Σκεφτείτε όλες τις πέντε αισθήσεις – μυρωδιά, αφή, όραση, ήχο και γεύση – για να πάρετε τα περισσότερα από την εμπειρία του φαγητού.
-Σκεφτείτε προτού επιλέξετε. Βάλτε ελάχιστα στην άκρη τους κανόνες διατροφής και σκεφτείτε επίσης τι θα έχει ωραία γεύση και θα σας κάνει να αισθάνεστε καλά. Σκεφτείτε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από ένα γεύμα και εμπιστευθείτε το σώμα σας.
-Φάτε σκόπιμα. Ποια είναι η πρόθεσή σας; Η απόλαυση, φυσικά! Απλά θυμηθείτε να συμπεριλάβετε στον ορισμό της απόλαυσης την αίσθηση του να νιώθετε καλά τώρα αλλά και αφού έχετε τελειώσει το γεύμα σας.
Αρχίστε να εκτιμάτε το άρωμα και την εμφάνιση του φαγητού, ενώ ταυτόχρονα αναγνωρίστε τι χρειάστηκε για να φτιάξετε το φαγητό σας. Αυτή η παύση πριν από το φαγητό αυξάνει την προσμονή, με αποτέλεσμα όταν παίρνετε τελικά μια μπουκιά, να νιώθετε μεγαλύτερη ευχαρίστηση.
Φάτε σιγά για να απολαύσετε πλήρως το φαγητό και να μπορέσετε πιο εύκολα να καταλάβετε ότι είστε ικανοποιημένοι. Αντί να αναγκάζετε τον εαυτό σας να φάει αργά ή ακόμα και να μετράει τις μπουκιές (προς Θεού, όχι!),η απόλαυση του φαγητού σας θα σας επιβραδύνει αυτόματα. Δεν είναι κάτι που πρέπει να κάνουμε, αλλά κάτι που θέλουμε να κάνουμε. Και αυτό κάνει όλη τη διαφορά.