Το πιο αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο γλυκό στην πιο ελαφριά και sugar-free εκδοχή του:
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ:
- 400 γρ. αλεύρι ολικής
- 100 γρ. αλεύρι βρώμης
- 130 γρ. ελαιόλαδο
- 100 γρ. λάδι καρύδας
- 150 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 150 γρ. τριμμένο καρύδι, ανακατεμένο με κανέλα
- Ξύσμα από 1-2 πορτοκάλια
- 1 σφηνάκι κονιάκ
- 5 κ.σ. στέβια
- 1⁄2 κ.γ. γαρύφαλλο
- 1 κ.γ. μαγειρική σόδα
- 1 1⁄2 κ.γ. κανέλα Κεϋλάνης
ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ:
- 250 γρ. μέλι
- 250 γρ. νερό
- 2 στικς κανέλας
- 1 φλούδα πορτοκαλιού (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μπολ ανάμειξης ρίχνετε όλα τα υγρά υλικά, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, κονιάκ και ανακατεύετε με ένα σύρμα πολύ καλά. Μέσα στο φυσικό χυμό, διαλύετε τη μαγειρική σόδα, μέχρι να λιώσει καλά και ενσωματώνετε στο μπολ ανάμειξης με τα υγρά. Στη συνέχεια, βάζετε τη στέβια και τα μυρωδικά, γαρύφαλλο και ξύσμα από πορτοκάλι, συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτετε στο μπολ ανάμειξης με τα υγρά, τα 2 άλευρα, βρώμης και ολικής, ανακατεύοντας πολύ καλά, ώστε να γίνει ομοιογενές το μείγμα. Σε ό,τι σχήμα επιθυμείτε, πλάθετε μελομακάρονα και τοποθετείτε σε ταψί με στρωμμένη λαδόκολλα. Με ένα πιρούνι τσιμπάτε το καθένα, κατά μήκος από πάνω, ώστε να μελωθούν σωστά. Πριν τα φουρνίσετε, ξεκινάτε την προετοιμασία για το σιρόπι, ώστε να είναι χλιαρό. Βράζετε τα στικς κανέλας με νερό, προσθέτετε το μέλι και ανακατεύετε καλά. Το αφήνετε να πάρει πρώτη βράση και βγάζετε τον αφρό, όταν χρειάζεται. Σκεπάζετε με καπάκι και το αφήνετε σε χλιαρή θερμοκρασία. Κατόπιν, ψήνετε τα μελομακάρονα στον αέρα, στους 170-180 βαθμούς για περίπου 25-30’, μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλετε από το φούρνο, αμέσως τα βυθίζετε στο χλιαρό σιρόπι, για δευτερόλεπτα. Τέλος, πασπαλίζετε με μπόλικο καρυδάκι.
Καλή απόλαυση!